Samtidig som vi brygget en Dusseldorf Altbier var det mulighet til å brygge en kraftig stout. Vi hadde 80g med lakrissirup som vi kunne bruke til noe. Siden fyldige stouter med lakrissmak er godt, hvorfor ikke lage noe med det.
Leste oss opp på Stout og tilhørende oppskrifter, og skrudde sammen en oppskrift som man fint kunne tilføre litt lakrissirup. Vi benyttet også det vi hadde av Willamette-humle siden den var gammel, slik at vi endelig ble kvitt den. Eneste som måtte kjøpes inn var 2 pakker med US-05-gjær.
Det ble bestemt at Grainfather-enheten var egnet til dette brygget siden vi ikke hadde opplevd tett filter pga. mye humle. Gjett om vi tok feil.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
25 L | 90 min | 66.2 IBUs | 103.6 EBC | 1.074 | 1.014 | 7.9 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Imperial Stout | 13 F | 1.075 - 1.115 | 1.018 - 1.03 | 50 - 90 | 59.1 - 78.8 | 1.8 - 2.6 | 8 - 12 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 6.723 kg | 81.14 |
CHÂTEAU ROASTED BARLEY | 593.3 g | 7.16 |
CHÂTEAU SPECIAL B® | 395.5 g | 4.77 |
CHÂTEAU CHOCOLAT | 296.2 g | 3.58 |
CHÂTEAU CARA CLAIR | 197.8 g | 2.39 |
Molasses | 80 g | 0.97 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Willamette | 75 g | 60 min | Boil | Pellet | 5.3 |
Willamette | 60 g | 30 min | Boil | Pellet | 5.3 |
Willamette | 65 g | 15 min | Boil | Pellet | 5.3 |
Willamette | 65 g | 0 min | Boil | Pellet | 5.3 |
Miscs
Name | Amount | Time | Use | Type |
---|---|---|---|---|
Whirlfloc Tablet | 0.50 Items | 15 min | Boil | Fining |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Safale American (US-05) | DCL/Fermentis | 77% | 15°C - 23.89°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 66°C | 60 min |
Mash Out | 78°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 20°C |
Secondary | 14 days | 20°C |
Aging | 28 days | 12°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Maltet var allerede veid opp og måtte bare knuses før bruk. Det vi ikke hadde tatt høyde for var at maltmengden var så stor at det ble rett og slett for mye i maltrøret. Vi benyttet kalkulatoren til Grainfather-appen og målte opp 22,6L meskevann. Vannet ble varmet opp til 66C vha. dypvarmeren (sleit litt med sikringene som gikk i tide og utide). Rørte så inn maltet og oppdaget at de siste 1,5 kg med malt ikke fikk plass. Maltrøret var helt fullt! Far i «Far & Sønn» foreslo at vi skulle tappe av litt meskevann rett i plastdunken med malt, for å få bedre plass i maltrøret. Det fungerte kjempefint. Mens meskingen pågikk stod dunken med lokk og godgjorde seg der. Meskingen gikk kjempefint og ble bare avbrutt med litt røring i maltet underveis.
Varmet opp 14,1L skyllevann som kalkulatoren anbefalte. Da skyllingen skulle starte løftet vi bare opp maltrøret og helte alt av malt og meskevann i plastdunken over i maltrøret. Skyllingen ble gjennomført som vanlig.
Endte med litt for etter skyllingen og bestemte kjapt at kokingen skulle utvides til 1,5 timer. Endte med 32L og en sukkermengde før kok på 1063.
Kokingen foreløp uten større problemer. Humle og andre tilsetninger ble tilført til riktig tidspunkt. 260 g humle luktet riktig så godt.
Etter nedkjøling vha. dypkjøleren til Jon, kom problemet. Med vilje brukte vi en mørtelvisp til å lage en skikkelig whirlpool for å samle mest mulig i en kjegle i bunn. Dette var for å holde filteret mest mulig åpent. Hva skjedde da vi skrudd på pumpa for å overføre vørteren til gjæringkaret? Nesten ingenting! Det rant en bitte-liten fillestrøm over i karet. Til slutt ble vi så lei at vi helte mesteparten over i karet. Selv om vi skrapte filteret tettet det seg igjen med en gang. Hau!
Vi endte riktignok med 25L vørter med en sukkermengde på 1073. Noe lavere enn forventet men med tanke på alt tullet vi opplevde så er det helt greit.
Skal nå stå 14 dager på 20C.
20181012-1430: Overførte 18L til et corneliusfat og 4L til 12 stk. 0,33L-flasker. Sukkermengden endte på 1018 som er noe høyere (1014) enn planlagt. Det gir et alkoholinnhold på 7,22%. Det smakte tydelig av brent malt. Den var fyldig og god. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur før den skal lagres på lav temperatur i 4 uker.