050 – RIS-Lakris

Samtidig som vi brygget en Dusseldorf Altbier var det mulighet til å brygge en kraftig stout. Vi hadde 80g med lakrissirup som vi kunne bruke til noe. Siden fyldige stouter med lakrissmak er godt, hvorfor ikke lage noe med det.

Leste oss opp på Stout og tilhørende oppskrifter, og skrudde sammen en oppskrift som man fint kunne tilføre litt lakrissirup. Vi benyttet også det vi hadde av Willamette-humle siden den var gammel, slik at vi endelig ble kvitt den. Eneste som måtte kjøpes inn var 2 pakker med US-05-gjær.

Det ble bestemt at Grainfather-enheten var egnet til dette brygget siden vi ikke hadde opplevd tett filter pga. mye humle. Gjett om vi tok feil.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 66.2 IBUs 103.6 EBC 1.074 1.014 7.9 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Imperial Stout 13 F 1.075 - 1.115 1.018 - 1.03 50 - 90 59.1 - 78.8 1.8 - 2.6 8 - 12 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 6.723 kg 81.14
CHÂTEAU ROASTED BARLEY 593.3 g 7.16
CHÂTEAU SPECIAL B® 395.5 g 4.77
CHÂTEAU CHOCOLAT 296.2 g 3.58
CHÂTEAU CARA CLAIR 197.8 g 2.39
Molasses 80 g 0.97

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Willamette 75 g 60 min Boil Pellet 5.3
Willamette 60 g 30 min Boil Pellet 5.3
Willamette 65 g 15 min Boil Pellet 5.3
Willamette 65 g 0 min Boil Pellet 5.3

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C - 23.89°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 78°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 28 days 12°C

Maltet var allerede veid opp og måtte bare knuses før bruk. Det vi ikke hadde tatt høyde for var at maltmengden var så stor at det ble rett og slett for mye i maltrøret. Vi benyttet kalkulatoren til Grainfather-appen og målte opp 22,6L meskevann. Vannet ble varmet opp til 66C vha. dypvarmeren (sleit litt med sikringene som gikk i tide og utide). Rørte så inn maltet og oppdaget at de siste 1,5 kg med malt ikke fikk plass. Maltrøret var helt fullt! Far i «Far & Sønn» foreslo at vi skulle tappe av litt meskevann rett i plastdunken med malt, for å få bedre plass i maltrøret. Det fungerte kjempefint. Mens meskingen pågikk stod dunken med lokk og godgjorde seg der. Meskingen gikk kjempefint og ble bare avbrutt med litt røring i maltet underveis.

Varmet opp 14,1L skyllevann som kalkulatoren anbefalte. Da skyllingen skulle starte løftet vi bare opp maltrøret og helte alt av malt og meskevann i plastdunken over i maltrøret. Skyllingen ble gjennomført som vanlig.

Endte med litt for etter skyllingen og bestemte kjapt at kokingen skulle utvides til 1,5 timer. Endte med 32L og en sukkermengde før kok på 1063.

Kokingen foreløp uten større problemer. Humle og andre tilsetninger ble tilført til riktig tidspunkt. 260 g humle luktet riktig så godt.

Etter nedkjøling vha. dypkjøleren til Jon, kom problemet. Med vilje brukte vi en mørtelvisp til å lage en skikkelig whirlpool for å samle mest mulig i en kjegle i bunn. Dette var for å holde filteret mest mulig åpent. Hva skjedde da vi skrudd på pumpa for å overføre vørteren til gjæringkaret? Nesten ingenting! Det rant en bitte-liten fillestrøm over i karet. Til slutt ble vi så lei at vi helte mesteparten over i karet. Selv om vi skrapte filteret tettet det seg igjen med en gang. Hau!

Vi endte riktignok med 25L vørter med en sukkermengde på 1073. Noe lavere enn forventet men med tanke på alt tullet vi opplevde så er det helt greit.

Skal nå stå 14 dager på 20C.

20181012-1430: Overførte 18L til et corneliusfat og 4L til 12 stk. 0,33L-flasker. Sukkermengden endte på 1018 som er noe høyere (1014) enn planlagt. Det gir et alkoholinnhold på 7,22%. Det smakte tydelig av brent malt. Den var fyldig og god. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur før den skal lagres på lav temperatur i 4 uker.