049 – Alt+B

Yes! Vi er i gang igjen! Sist vi brygget var i april, og nå er vi i gang igjen. Når vi først setter i gang så går vi for dobbelt! Først ut er en Düsseldorf Altbier, en tysk pale ale med «hybrid» gjær a la Kölsch.

Hva er så en altbier? Wikipedia beskriver øltypen som følgende:

Altbier is usually a dark copper colour. It is fermented at a moderate temperature using a top-fermenting yeast which gives its flavour some fruitiness, but matured at a cooler temperature, which gives it a cleaner and crisper taste more akin to lager beer styles than is the norm for top-fermented beers, such as British pale ale.

Leste oss opp på ulike oppskrifter og satte sammen et forslag. Oppskriften er relativt lik en del andre oppskrifter, men som alltid er ingrediensene satt sammen av hva vi har.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 28.0 IBUs 33.6 EBC 1.050 1.014 4.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Altbier 7 B 1.044 - 1.052 1.008 - 1.014 25 - 50 21.7 - 33.5 2.5 - 3 4.3 - 5.5 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 4.664 kg 84.3
CHÂTEAU MUNICH LIGHT® 580.9 g 10.5
CHÂTEAU BLACK 143.8 g 2.6
CHÂTEAU CARA GOLD® 143.8 g 2.6

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Perle 28 g 85 min Boil Pellet 8.8
Tettnang 20 g 20 min Boil Pellet 3.3

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Dusseldorf Alt Yeast (WLP036) White Labs 69% 18.33°C - 20.56°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 3 days 15°C
Secondary 11 days 15°C
Tertiary 14 days 0°C
Aging 28 days 4°C

Startet en tid tidligere med å lage en gjærstarter for å få nok gjær. Posen med gjær var dessverre gammel og måtte gjennom to stegs gjærstarter for å komme skikkelig i gang.

Maltet ble målt opp på bryggedagen og kvernet på 1,2 mm. Siden planen var å brygge det andre brygget på Grainfather-enheten, ble BB30 brukt til dette ølet. Målte opp 16,06L meskevann og varmet det opp til 66C. Rørte inn maltet og satte i gang meskingen. Rørte i mesken underveis.

Etter endt mesking ble det skylt med 19,47L oppvarmet vann. Endte med en sukkermengde før kok på 1042.

Kok ble gjennomført uten større problemer. Hadde i humlen og andre tilsetninger ved planlagt tid. Kjølte ned til 15C og overførte vørteren til gjæringskaret. Pisket inn masse luft og tilsatte gjæren.

Endte med 25L vørter med en sukkermengde på 1050. Helt etter planen.

Skal nå stå på 15C i 3 dager før temperaturen økes en grad om dagen til den viser 20C. Der skal den stå til 14 dager har gått til sammen.

20181012-1330: Overførte 18L til et corneliusfat og 5L til 10 stk. 0,5L-flasker. Sukkermengden endte på 1011 som er noe lavere enn planlagt (1014). Det gir et alkoholinnhold på 5,12%. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur før den skal lagres på 4C i 4 uker. Hvordan var smaken? Den smakte uferdig, litt syrlig. Syntes det var antydninger til karamell. Blir uansett spennende. 😀