048 – Dunkelweizen II

En ny og tilpasset versjon av den forrige Dunkel Weizen-etiketten.

Sist oppdatert: juni 4, 2018 at 20:46 pm

For litt over et år siden brygget vi et ølsett, Dunkelweissen fra Ølbrygging.no, som falt veldig i smak. Vi har savnet et slikt øl og siden vi sitter med mye malt og typeriktig gjær, måtte vi bare brygge det på nytt. Vi har basert oss på oppskriften og benyttet oss av det vi hadde liggende.

Ølet blir nok ikke helt det samme siden både malt-typen og gjæren er forskjellig. Maltet er byttet en-til-en og er fra Castle Malting, mens gjæren er WLP300. I tillegg har vi økt humlemengden siden det var rett og slett det som var igjen i posen. En økning fra 13,3 til 16,2 IBUs, tror vi ikke har noe betydning. Som ved forrige bryggerunde brukte vi kjemikalier til å justere vannet i forhold til det vi skulle brygge.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 16.2 IBUs 30.2 EBC 1.055 1.014 5.4 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Dunkelweizen 15 B 1.044 - 1.056 1.01 - 1.014 10 - 18 27.6 - 45.3 2.5 - 2.9 4.3 - 5.6 %

Fermentables

Name Amount %
Rice Hulls 300 g 4.76
CHÂTEAU WHEAT BLANC 3 kg 47.62
CHÂTEAU MUNICH LIGHT® 2.7 kg 42.86
CHÂTEAU CARA RUBY® 200 g 3.17
CHÂTEAU BLACK 100 g 1.59

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Perle 36.5 g 60 min Boil Pellet 5

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Hefeweizen Ale (WLP300) White Labs 74% 20°C - 22.22°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 7 days 17°C
Secondary 7 days 17°C
Aging 28 days 12°C

Notes

8g sukker pr. liter.

20,5 l meskevann; 14,5 l skyllevann

CaSO4 (meskevann):2,05 gram / 0,5 strøken teskje
CaCl2 (meskevann):2,05 gram / 0,6 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):4,1 gram / 2,3 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):2,05 gram / 0,5 strøken teskje

CaSO4 (skyllevann):1,45 gram / 0,4 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):1,45 gram / 0,4 strøken teskje

Startet en tid tidligere med å lage en gjærstarter for å få nok gjær. Hadde en pose med for gammel og en pose med akkurat utgått gjær. Det var mer enn nok til å sette en gjærstarter.

På bryggedagen målte vi opp alt maltet og kvernet det på 1,2 mm. Varmet opp 20,5 L meskevann med dypvarmeren og hadde oppi kjemikaliene som trengtes. Rørte inn maltet da riktig temperatur var oppnådd. Opplevde at pumpa ikke fungerte optimalt de første 20 minuttene. Ryddet opp i det og la til 20 minutter på tiden for å være sikker på at maltet skulle få nok tid. Bør kanskje gå til innkjøp av jod for å kunne sjekke om det er noe sukker igjen. For å slippe å meske for lenge.

Rørte underveis siden pumpa tullet til meskingen. Dette for å være sikker på at alt ble blandet. Etter endt mesking og utmesking, skyllet vi med 14,5 L vann som også var tilsatt kjemikalier. Endte med et volum på 30,5 L og en sukkermengde på 1045 før kok. Noe lavere enn forventet.

Varmet opp til kok vha. dypvarmeren. Kok gikk uten problemer og humlen ble tatt i ved riktig tidspunkt. Siden vi egentlig trenger 30 g med Perle og det var kun 36,5 g igjen, så ble alt tatt i. En mindre økning på bitterhet har ikke så mye å si.

Kjølte ned vørteren med dypkjøleren til Jon, noe som f.eks. tok temperaturen fra 76 C til 23 C på 5 minutter. Kjølte videre ned til 17 C og overførte vørteren til gjæringskaret. Endte med et volum på 25,5 L og en sukkermengde på 1050. Betraktelig lavere enn forventet.

Kan den lave effektiviteten komme av at maltet er noe gammelt, eller kan det komme av at hvetemaltet ble kvernet på for stor størrelse? Det får vi kanskje vite senere når vi brygger noe med hvetemalt.

Skal nå stå 7 dager på 17 C, før temperaturen skal økes sakte til 20 C de neste 7 dagene.

20180524-1300: Ølet endte på 49 stk. flasker sammen med 7 gr sukker pr. liter øl. Utgjæringen endte på 1011 som gir en alkoholprosent på 5,12%.

Observasjoner:

  • Kverne hvetemalt (som er mindre enn vanlig malt) med mindre åpning mellom valsene?
  • Passe på at pumpa jobber optimalt fra første stund.
  • Kjøpe inn jod for å kunne sjekke sukkerinnholdet under meskingen