046 – Bamberg Rauchbier

Andre brygg ut på samme dag var enda en ølsett fra Ølbrygging.no; Bamberg Rauchbier. Samme øl ble brygget i november og falt såpass i smak at Far i «Far & Sønn» likegodt kjøpte inn to sett til.

Ølsettet er det samme som før og oppskriften har ikke blitt endret bortsett fra å bli tilpasset en Beer Brew 30. Siden vi brygger hos Jon og han var borte på jobb, fikk vi bruke den i tillegg.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 19.8 IBUs 48.1 EBC 1.051 1.011 5.2 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Rauchbier 6 B 1.05 - 1.057 1.012 - 1.016 20 - 30 23.6 - 43.3 2.2 - 3 4.8 - 6 %

Fermentables

Name Amount %
Munich Malt 3.3 kg 55
Smoked Malt (Weyermann) 1.5 kg 25
Caramel/Crystal Malt - 60L 600 g 10
Barley, Flaked 300 g 5
Chocolate Malt 300 g 5

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Galena 15 g 60 min Boil Pellet 12.5
Tettnang 35 g 5 min Boil Pellet 4.5

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Saflager Lager (W-34/70) DCL/Fermentis 75% 8.89°C - 15°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 10°C
Secondary 3 days 17°C
Aging 28 days 3°C

Maltet var dessuten allerede kvernet fra butikken/produsenten, så den lot vi være.

Det ble dessverre litt klabb og babb siden vi aldri hadde brukt denne modellen før. Selv om bruksanvisningen er relativt rett fram var det likevel litt å sette seg inn i. Regnet ut mengden med meskevann og fylt opp kjelen. Stakk dyppvarmeren som ble nevnt i forrige bryggesesjon, oppi og varmet opp meskevannet. Det gikk kun 20 minutter fra 6 C til 66 C! Helte i maltet og satte i gang meskingen. Siden det ikke er noe stigrør i maltrøret sammenlignet med Grainfather, tok det lengre tid for væsken å trekke gjennom maltet. Pumpa fikk derfor mindre væske å pumpe underveis. Skrudde ned gjennomstrømmingen og rørte oftere for å komme rundt det. Ellers gikk meskingen helt greit.

Standard Pils og Barmberg Rauchbier ble brygget samtidig.

Regnet også ut feil mengde med skyllevann og skyllet først med for lite vann. Lot mesken stå på 78 C på utmesk og varmet opp mer vann. Endte med ca. 30 L mesk før kok og en sukkermengde på 1048 etter justering av temperatur.

Hurtig oppvarming av skyllevannet med dypvarmeren.

Kok gikk også veldig fint. Dyppvarmeren dro opp temperaturen helt fint. Hadde i humletilsetningen ved planlagt tidspunkt.

Endte etter kok med 25,7 L vørter med en sukkermengde (OG) på 1057. Mye bedre en forventet.

Skal nå stå 3 uker på 12 C. Temperaturen økes til 17 C de 3 siste dagene.

Beer Brew er en fin maskin men vil fortsette å brygge på Grainfather da den er hakket bedre. 😉

20180321-1900: Overførte ølet til både fat og flasker. Hadde skikkelig problemer med å overføre ølet siden heverten tettet seg. FG endte på 1017 som er en del høyere enn forventet. Alkoholprosenten vil da bli 5,25%. Smaken var uansett skikkelig god, virket nesten litt tørr(?). Blir spennende å sammenligne med første utgaven av samme øl!