Andre brygg ut på samme dag var enda en ølsett fra Ølbrygging.no; Bamberg Rauchbier. Samme øl ble brygget i november og falt såpass i smak at Far i «Far & Sønn» likegodt kjøpte inn to sett til.
Ølsettet er det samme som før og oppskriften har ikke blitt endret bortsett fra å bli tilpasset en Beer Brew 30. Siden vi brygger hos Jon og han var borte på jobb, fikk vi bruke den i tillegg.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
25 L | 60 min | 19.8 IBUs | 48.1 EBC | 1.051 | 1.011 | 5.2 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Rauchbier | 6 B | 1.05 - 1.057 | 1.012 - 1.016 | 20 - 30 | 23.6 - 43.3 | 2.2 - 3 | 4.8 - 6 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
Munich Malt | 3.3 kg | 55 |
Smoked Malt (Weyermann) | 1.5 kg | 25 |
Caramel/Crystal Malt - 60L | 600 g | 10 |
Barley, Flaked | 300 g | 5 |
Chocolate Malt | 300 g | 5 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Galena | 15 g | 60 min | Boil | Pellet | 12.5 |
Tettnang | 35 g | 5 min | Boil | Pellet | 4.5 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Saflager Lager (W-34/70) | DCL/Fermentis | 75% | 8.89°C - 15°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 66°C | 60 min |
Mash Out | 76°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 10°C |
Secondary | 3 days | 17°C |
Aging | 28 days | 3°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Maltet var dessuten allerede kvernet fra butikken/produsenten, så den lot vi være.
Det ble dessverre litt klabb og babb siden vi aldri hadde brukt denne modellen før. Selv om bruksanvisningen er relativt rett fram var det likevel litt å sette seg inn i. Regnet ut mengden med meskevann og fylt opp kjelen. Stakk dyppvarmeren som ble nevnt i forrige bryggesesjon, oppi og varmet opp meskevannet. Det gikk kun 20 minutter fra 6 C til 66 C! Helte i maltet og satte i gang meskingen. Siden det ikke er noe stigrør i maltrøret sammenlignet med Grainfather, tok det lengre tid for væsken å trekke gjennom maltet. Pumpa fikk derfor mindre væske å pumpe underveis. Skrudde ned gjennomstrømmingen og rørte oftere for å komme rundt det. Ellers gikk meskingen helt greit.
Regnet også ut feil mengde med skyllevann og skyllet først med for lite vann. Lot mesken stå på 78 C på utmesk og varmet opp mer vann. Endte med ca. 30 L mesk før kok og en sukkermengde på 1048 etter justering av temperatur.
Kok gikk også veldig fint. Dyppvarmeren dro opp temperaturen helt fint. Hadde i humletilsetningen ved planlagt tidspunkt.
Endte etter kok med 25,7 L vørter med en sukkermengde (OG) på 1057. Mye bedre en forventet.
Skal nå stå 3 uker på 12 C. Temperaturen økes til 17 C de 3 siste dagene.
Beer Brew er en fin maskin men vil fortsette å brygge på Grainfather da den er hakket bedre. 😉
20180321-1900: Overførte ølet til både fat og flasker. Hadde skikkelig problemer med å overføre ølet siden heverten tettet seg. FG endte på 1017 som er en del høyere enn forventet. Alkoholprosenten vil da bli 5,25%. Smaken var uansett skikkelig god, virket nesten litt tørr(?). Blir spennende å sammenligne med første utgaven av samme øl!