044 – Bamberg Rauchbier

Sist oppdatert: januar 25, 2018 at 16:47 pm

Far i «Far & Sønn» gikk til innkjøp av tre nye ølsett fra ølbrygging.no, hvor et var et røykøl, Bamberg Rauchbier. Det var et glimrende valg nå som vi fikk anledning til å brygge for første gang i Jon sin kjeller.

Norbrygg beskriver røykøl på følgende:

Røykøl skal ha en tydelig røykt karakter i både smak og duft fra tysk røykmalt.

Aroma: En røykt maltaroma som kan variere fra svak til kraftig, med karakter av bacon og røkt skinke. Humlearoma kjennes ikke. DMS og diacetyl skal ikke forekomme.

Farge/utseende: Ravfarget til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete.

Smak: Middels til kraftig maltsmak, med karakter av brød, kjeks og karamell. Røyksmak fra svak til kraftig. Svak til middels bitterhet, uten smak fra humlen.

Kropp: Medium kropp.

Dette lover godt!

Oppskriften nedenfor er en tilnærming av den opprinnelige oppskriften da maltprodusenten ikke lå inne i BeerSmith og andre alternativer måtte benyttes. Oppskriften er derfor mer ment som en ramme for bruk i appen til Grainfather for å få riktig mengder med meske- og skyllevann, samt tidspunkter for kok, humletilsetninger, temperatur, osv.

Den opprinnelig oppskriften finnes her.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 19.7 IBUs 49.8 EBC 1.054 1.012 5.5 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Rauchbier 6 B 1.05 - 1.057 1.012 - 1.016 20 - 30 23.6 - 43.3 2.2 - 3 4.8 - 6 %

Fermentables

Name Amount %
Munich Malt 3.3 kg 55
Smoked Malt (Weyermann) 1.5 kg 25
Caramel/Crystal Malt - 60L 600 g 10
Barley, Flaked 300 g 5
Chocolate Malt 300 g 5

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Galena 15 g 60 min Boil Pellet 12.5
Tettnang 35 g 5 min Boil Pellet 4.5

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Saflager Lager (W-34/70) DCL/Fermentis 75% 8.89°C - 15°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 10°C
Secondary 3 days 17°C
Aging 28 days 3°C

Var dessverre litt forsinket til bryggesesjonen og kom til ferdig oppsatt Grainfather, fylt med meskevann og nesten varmet opp til 66 C. Sånt kan man like.

Maltet var dessuten allerede kvernet fra butikken/produsenten, så den lot vi være.

Varmet meskevannet på 19,5 L opp til 66 C, og rørte inn maltet mens vi sirkulerte. Det gjorde det mye lettere å røre inn da maltet ble «sugd» ned i bunnen. Stoppet pumpa et lite sekund og rørte opp igjen maltet før vi satte på plass topprista. Meskingen og deretter utmeskingen på 76 C gikk uten problemer.

Valgte denne gangen ikke å røre i maltet under meskingen, kun før skyllingen. Presset også topprista godt ned før skyllingen. Skyllingen tok ikke heller merkbart lengre tid, men det virket som om vi fikk bedre resultat enn tidligere.

Skyllingen endte med et volum på 30 L og en sukkermengde på 1046 før kok. Det skal tilsvare rundt 1054 etter endt kok. Lovende!

Oppdaget rett før kok at filteret var løst! Så vi bestemte kjapt at vi skulle pumpe mesken over i et tilgjengelig gjæringskar og feste filteret på nytt. Det gikk fint selv om det var litt skummelt å helle 80 C varm mesk tilbake i Grainfather’en.

Kokte opp mesken og hadde i humletilsetningene og klarningsmiddelet. Jon hadde snekret sammen en kjøkkenhette av en gammel lampeskjerm, som fungerte helt glimrende til å føre bort damp fra kokingen. Når man brygger sammen holder det fint å forskyve bryggingen med 1 time, slik at den ene er ferdig med kok før den andre skal starte.

Valgte dessuten å bruke kjøleren fra Jon sin BB30 Automatic siden den allerede var koblet opp. Kjølingen gikk helt fint, spesielt når man bruker en mørtelblander til å føre vørteren forbi kjøleren. Tok ikke tiden men tror det gikk 12-15 minutter fra kok til 15 C!

Endte med et volum på 25 L og en sukkermengde (OG) på 1053. Helt greit resultat. Smaken var også spennende. Ikke mye bitterhet, noe brent malt smak, og en god røyksmak. Vi gleder oss! 🙂

Skal nå stå 2-3 uker før ølet skal flaskes. Siden kjelleren til Jon holder mellom 9 og 12 C lot vi gjæringskaret stå på en benk i kjelleren.

20171221-1100: Sukkermengde etter gjæring endte på 1014, noe høyere enn forventet. Kanskje det ikke er så ille likevel siden ølet har stått på gjæring på 7 C. 47 flasker med noe som smaker rett og slett herlig. Alkoholprosent på 5,12%.