042 – Belgian Pale ale

Sist oppdatert: oktober 16, 2017 at 16:33 pm

Smakte på ESB’n som Jon brygget, som er basert på egen oppskrift. Den falt såpass i smak at noe tilsvarende måtte lages. Veldig ofte må/bør man ta utgangspunkt i det man har liggende.

Vi hadde ikke noe engelsk gjær som kunne brukes på dette. Men en pakke med belgisk tørrgjær, Mangrove Jack’s Belgian Abbey (M47), lå og koste seg i kjøleskapet. Derfor måtte det bli en belgisk pale ale.

Startet med å lese opp på hva belgisk pale ale er, samt kikket på en del oppskrifter/forslag til øl. Ut fra det ble en oppskrift skrudd sammen.

Det som er gjengs for denne type øl, er at det skal være en ristet brød-smak. Mest pilsner-malt, noe gylden pilsner-malt og litt biscuit-malt. Gikk for Styrian Goldings siden det lå igjen i fryseren, og måtte brukes opp.

BJCP beskriver innholdet i Belgian Pale ale som følger:

Pilsner or pale ale malt contributes the bulk of the grist with (cara) Vienna and Munich malts adding color, body and complexity. Sugar is not commonly used as high gravity is not desired. Noble hops, Styrian Goldings, East Kent Goldings or Fuggles are commonly used. Yeasts prone to moderate production of phenols are often used but fermentation temperatures should be kept moderate to limit this character.

Kan hende at temperaturen på gjæringen blir noe høy da kjøleskapet er brukt til et hveteøl.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 20.0 IBUs 15.9 EBC 1.052 1.012 5.3 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Belgian Pale Ale 16 B 1.048 - 1.054 1.01 - 1.014 20 - 30 15.8 - 27.6 2.1 - 2.7 4.8 - 5.5 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 4.999 kg 89.3
CHÂTEAU CARA GOLD® 449.2 g 8.02
CHÂTEAU BISCUIT® 149.7 g 2.67

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Styrian Goldings 28 g 60 min Boil Pellet 4.6
Styrian Goldings 28 g 20 min Boil Pellet 4.6
Styrian Goldings 14 g 0 min Boil Pellet 4.6

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Belgian Abbey (M47) Mangrove Jack's 76% 18°C - 25°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 78°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 28 days 12°C

Startet bryggesesjonen med å kverne allerede tidligere oppmålt malt. Valgte denne gangen å kverne på 0,95 mm siden effektiviteten på forrige brygg ble dårlig. Dette i et håp om å bedre effektiviteten.

Oppskriften ble importert som en XML-fil og gjort tilgjengelig gjennom Connect-appen. Målte opp meskevannet og varmet opp til ønsket temperatur.

Rørte inn maltet og lot appen styre både meskingen og kokingen. Rørte under meskingen og rett før skyllingen, og hadde i humlen ved angitt tidspunkter.

Sukkermengden før kok var 1050 med et volum på 30 L. Det er bra.

Selve bryggingen gikk uten større utfordringer og endte med 23,3 L og en sukkermengde på 1056. En kjapp utregning viste at tilførsel av vann slik at mengden ble 25 L, gjorde at sukkermengden (OG) endte på 1052. Akkurat som ønsket.

Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for det skal flaskes.

20171002-2100: Tappet ølet over på flasker. Sukkermengden (FG) ble målt til 1012 som gir en alkoholprosent på 5,25%. Lukter og smaker belgisk. 😀