041 – Wisby Weisse klone

Sist oppdatert: oktober 19, 2017 at 21:03 pm

*Nynner* «I kjøleskapet hjemme er det øl… i kjøleskapet hjemme er det øl… øl, øl, øl, øl!»

Eller nei, her var det faktisk tomt! Vi må brygge mer!

Hva er vel ikke bedre enn å brygge en klone av Wisby Weisse, som er en av de bedre hveteølene? Og som madammen faktisk liker. 😀

La ut en melding på fjasbok før sommeren om det var noen som hadde tilgang til boka «Klona öl: brygg öl efter recept från svenska bryggerier«, og om de kunne sjekke om det fantes en oppskrift på Wisby Weisse. Noen hadde det og plutselig dukket det opp et bilde av siden med oppskriften.

Tilpasset oppskriften i forhold til hva man har tilgang til av malt. Kjøpte inn humle og satte en gjærstarter. En del av oppskriften må man nesten gjette litt og noen deler har det ikke blitt tatt hensyn til.

Oppskriften sier også at man skal bruke W 175 (Hefebank Weihenstephaner), men det hadde vi ikke tilgang til. Gikk da for WLP300 i et håp om at det skal være bra nok.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 27.0 IBUs 9.1 EBC 1.052 1.009 5.6 %
Actuals 1.046 1.01 4.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Weizen/Weissbier 15 A 1.044 - 1.052 1.01 - 1.014 8 - 15 3.9 - 15.8 2.5 - 2.9 4.3 - 5.6 %

Fermentables

Name Amount %
Rice Hulls 350 g 5.8
CHÂTEAU WHEAT BLANC 3.413 kg 56.52
CHÂTEAU PILSEN 2RS 1.422 kg 23.55
CHÂTEAU CARA BLOND® 568.8 g 9.42
CHÂTEAU ACID 284.4 g 4.71

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Perle 30.3 g 55 min Boil Pellet 5
Perle 29.4 g 20 min Boil Pellet 5
Tettnang 27.2 g 15 min Boil Pellet 3.3
Tettnang 22.5 g 5 min Boil Pellet 3.3

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Hefeweizen Ale (WLP300) White Labs 74% 20°C - 22.22°C

Mash

Step Temperature Time
Proteinrast 52°C 10 min
Maltosrast 64°C 40 min
Forsukringsrast 71°C 20 min
Mash Out 78°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 7 days 18°C
Secondary 7 days 18°C
Tertiary 14 days 0°C
Aging 28 days 0°C

Startet bryggesesjonen noen dager før ved å lage en gjærstarter på 3 L da alderen på gjæren var såpass gammel at en stor starter måtte brukes. Lot den spinne i 24 timer før den ble stående i ro de neste 24 timene. Hele kolben ble så satt i kjøleskapet for kuldekræsj.

Maltet var målt opp på forhånd og ble kvernet samme dag som det skulle brukes. Stilte kverna på 1,2 mm, som er anbefalt av produsenten av Grainfather, og kjørte maltet rolig gjennom.

Importerte oppskriften som en XML-fil gjennom Grainfather.com sin oppskriftside, slik at den var tilgjengelig gjennom Connect-appen.

Målte opp meskevannet og varmet opp til 52 C mens sirkulasjonen var skrudd på. Leste et sted at det er anbefalt å bruke risskall i brygg hvor mengden med hvetemalt er stor. Helte 350 g risskall i meskerøret under oppvarmingen. Glemte helt at det er anbefalt å legge risskall i vann på forhånd siden det suger til seg ganske mye vann.

Så en video av noen sør-afrikanske fyrer som lot sirkulasjonen være skrudd på under innmeskingen. Det virket lurt siden maltet ble «sugd» ned til bunnen. Det gjorde at det var lettere å røre inn maltet siden det var mye meskevann tilgjengelig i toppen av maltrøret.

Lot appen styre meskingen og kokingen, og tilførte humlen under kokingen ved korrekte tidspunkter. Pauset programmet og rørte under både meskingen og rett før skyllingen. Far i «Far & Sønn» har tidligere kjøpt inn en diger vannkoker, slik at oppvarmingen av skyllevann gikk som en drøm. Med rikelig med skyllevann og røring i mesken før skyllingen gikk det helt fint og raskt.

Sukkermengde før kok ble målt til 1040. Noe lavere enn forventet.

Tror feilen med risskallet gjorde at vi endte opp med mindre vørter etter kok. Endte med 22 L og en sukkermengde på 1051. Bestemte kjapt å tilføre 3 L vann slik at mengde med vørter passer i forhold til humlen og bitterheten. OG ble da målt til 1046, en del lavere en forventet 1052.

Skal nå stå 5-7 dager i kjøleskapet på 18 C, før varmekilden i kjøleskapet kobles ut og temperaturen stilles inn på 25 C. Planen er at gjæringen selv skal øke temperaturen til 25 og kjøleskapet skal kun holde det nede hvis det stiger over satt temperatur. Må uansett følge med hvis temperaturen ikke stiger som forventet.

20171002-2000: Tappet ølet på flaske. Endte med en sukkermengde (FG) på 1012 som gir en alkoholprosent på 4,46%. En del lavere enn forventet. Smaken og lukten var det ingenting å utsette på.

Observasjoner:

  • Må huske å legge risskall i vann på forhånd.
  • Glemte å måle pH-verdien.
  • Hvis ølet faller i smak, prøv umaltet hvete neste gang?