040 – Session Brown

Det ble brått bestemt at siden vi ønsker å ta med to forskjellige øl til ølfestivalen i august, må vi brygge nå i disse dager. Vi ville helst ha hatt med enda en belgisk ale, men vi har dessverre ikke noe plass med temperaturkontroll for å styre gjæringa. Vi må da lage noe annet som kan godta å bli gjæret i romtemperatur med svingninger mellom 18 til 23 C.

Med utgangspunkt i det vi har liggende av malt, humle og gjær, så falt vi for oppskriften på en engelsk brown ale.

Tok deretter for oss oppskrifta og endret den til de malt-typene vi har tilgjengelig fra Castle Malting, samt gjorde noen andre justeringer:

  • Siden vi ikke har tilgang til den engelske Fuggle-humlen, ble det bestemt at vi bruker Willamette som er en amerikansk «kusine».
  • I stedet for Nottingham-gjær bruker vi Mangrove Jack UK Dark Ale M03.
  • Meskinga skal skje på 154 F som tilsvarer ~67,7 C, men har skrudd den ned til 67 C.
  • Har justert OG ned for muligens å få butikkstyrke på ølet.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 23.4 IBUs 31.1 EBC 1.048 1.014 4.5 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Northern English Brown Ale 11 C 1.04 - 1.052 1.008 - 1.013 20 - 30 23.6 - 43.3 2.2 - 2.7 4.2 - 5.4 %

Fermentables

Name Amount %
Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 4 kg 76.48
CHÂTEAU CRYSTAL® 450 g 8.6
Oats, Flaked 450 g 8.6
CHÂTEAU BISCUIT® 220 g 4.21
CHÂTEAU CHOCOLAT 110 g 2.1

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Willamette 40 g 60 min Boil Pellet 5.3
East Kent Goldings (EKG) 28 g 5 min Boil Pellet 6.3

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
UK Dark Ale (M03) Mangrove Jack's 71% 18°C - 22°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 28 days 12°C

Målte opp maltet dagen før og kvernet det på 1,2 mm, siden vi hadde såpass hell med det forrige gang. Havren, som er helt vanlig lettkokte havregryn, ble målt opp og bare rørt inn i maltet.

Siden været strålte ble brygginga gjennomført ute. Importerte oppskrifta fra BeerSmith til brew.grainfather.com, og startet en ny sesjon i appen på nettbrettet. Artig at det fungerte såpass lett.

Herlig å brygge ute når været er så bra!

Målte opp 17,3 L vann til meskingen og varmet det opp til 67 C. Oppdaget forresten av gresset ikke likte at maltrøret ble plassert rett på det forrige gang. En diger brun ring av dødt gress.

Ring of death!

Rørte inn maltet da temperaturen var riktig og startet meskingen vha. appen. Ikke mye jobb når appen styrer meskestegene. Rørte som vanlig underveis i hovedmeskingen og etter «Mash Out». Skylte med 16,3 L oppvarmet vann. Det gikk lett som en plett.

Skylling.

Endte med 30,5 L mesk med en sukkermengde på 1040. Maltrestene ble hevet sammen med annet planteavfall og maltrøret ble spylt med hageslangen.

Sukkermengde før kok på 1040.

Varmet opp til kok, men opplevde at den ikke klarte å komme opp på 100 C pga. vinden. Dekket til med stoler uten at det hjalp. Startet nedtellingen manuelt og hadde i tilsetningene ved riktig tidspunkt. Glemte dessverre tiden slik at total tid ble 65 min.

Stolleken!
40 g Willamette på 60 min., en liten del Protofloc på 15 min. og 28 g EKG på 5 min.

Kjølte ned til 80 C i kjelen og overførte til gjæringskaret etter det. Tilsatte rehydrert tørrgjær og pisket det inn med en mørtelblander.

Avkjølt vann i et syltetøyglass fungerer helt fint til rehydrering av tørrgjær.

Endte med like over 25 L og en OG på 1048. Helt etter planen. Kan si oss fornøyd med det.

OG 1048.

Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for gjæring og deretter 14 dager på fat og flasker for kondisjonering. Til slutt så lenge som mulig på lav temperatur for lagringen sin del.

Smaken er god. En bitterhet som ligger litt i bakgrunnen. Tydelig smak av brød? Håper og tror at denne blir bra.

20170714-2300: Etter endt gjæring ble ølet overført til både fat og flaske. Sukkermengden (FG) ble målt til 1013 som gir en alkoholprosent på 4,59%, altså butikkstyrke. Tilsatte nok sukkerlake i både fat og flaske til at det forhåpentligvis skal ende med et CO2-volum på 2,3. Smaken var god, kanskje noe tynn, men likevel tydelig smak av brød, anelse brent korn?, hmm… ikke vet jeg. Blir spennende for det. Skal nå stå til kondisjonering i 14 dager før det settes kaldt fram til ølfestivalen.