039 – Kvirre-wit!

Hva skal man brygge til ølfestivalen som er i august? Far og sønn gikk sammen, smakte og mente, spyttet i bakken og kom til en enighet. Belgisk skal vi brygge i år. I hvert fall en witbier, eller rettere sagt et belgiskt hveteøl med krydder, spesielt siden vi har vasket WLP400 liggende.

Dette er en egenprodusert oppskrift som er snekret sammen etter å ha lest et hav med artikler om wit-ølet.

Opprinnelig var planen at oppskrifta skulle inneholde 50% umaltet hvete (dvs. det nærmeste vi kommer det er Chit Wheat Flakes fra Castle Malting), 40% pilsner-malt og 10% flaket havre (alternativt 5% Arome, Munich eller Melano-malt og 5% flaket havre). Dessverre var Maltmons AS tom for flaket hvete  så oppskrifta måtte endres. Hveten ble delt opp 30% hvete-malt og 20% flaket hvete da vi hadde noe liggende.

Forklaringen var at de hadde bestilt både flaket havre og hvete men kun fått inn havre. For vår del er flaket havre bare Bjørns lettkokte havregryn fra Axa. Da den er ferdig behandlet ble den kun rørt inn i maltet etter at det ble kvernet.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 17.0 IBUs 7.0 EBC 1.052 1.013 5.1 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 3.9 - 7.9 2.4 - 2.9 4.5 - 5.5 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 2.484 kg 40
CHÂTEAU WHEAT BLANC 1.863 kg 30
CHÂTEAU CHIT WHEAT MALT FLAKES 1.242 kg 20
Oats, Flaked 620.9 g 10

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
East Kent Goldings (EKG) 27.6 g 60 min Boil Pellet 6.8

Miscs

Name Amount Time Use Type
Orange Peel, Sweet 45.00 g 20 min Boil Spice
Coriander Seed 10.00 g 5 min Boil Spice

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Belgian Wit Ale (WLP400) White Labs 76% 19.44°C - 23.33°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 50°C 15 min
Mash Step 68°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 28 days 12°C

Hele bryggesesjonen startet noen dager før. Hentet fram et syltetøyglass med WLP400 fra kjøleskapet som var vasket i mars etter at vi brygget en klone av 1664 Blanc. Regnet ut at vi trengte en gjærstarter på ca 1,5 L. Kokte opp nok vann, tilsatte spraymalt, og lot det koke i 10 minutter. Kjølte ned til 18 C og hadde alt over på en 5 L-kolbe. Dekanterte syltetøyglasset, rørte opp gjæren og helte den over på kolben. Satte så kolben på magnetrøreren og lot den stå i 1,5 dag. Gjærstarteren ble så satt til kjøling etter det.

Tre ting var nytt denne gangen.

Brygginga ble utført utendørs hjemme. Det var vellykket og ga mersmak til mer brygging ute.

Brygging ute!

Målte opp maltet dagen før og kvernet det på 1,2 mm i stedet for 0,9 mm. Har lest flere steder at det er anbefalt avstand på kverna når man brygger på f.eks. Grainfather eller BB30. Det må prøves!

Det som også var nytt denne gangen var at vi skulle bruke en eldre Samsung Galaxy Tab 2 7.0 med oppdatert Android (Slimrom) og appen til Grainfather, for å styre Grainfather-enheten. Det fungerte som fjell! Tanken var i hvert fall at den kunne da følge med enheten og brukes til det.

Inviterte Far hjem til bryggesesjonen, da man er alenepappa for tiden med to jenter. Hadde på forhånd målt opp 20,3 L med meskevann og varmet det opp til 50 C. Rørte inn maltet da temperaturen var riktig og startet meskingen vha. appen.

Rørte som vanlig underveis i hovedmeskingen på 68 C og etter endt «Mash Out». Skylte med 16,3 L vann.

Røring underveis.

Ikke alt er like godt laget på Grainfather’n! Da den øverste rista skulle løftes ut, knakk festet på den ene braketten. Det førte til at maltrøret fikk overbikken og dyttet ned støtteringen øverst på kokekaret. Noe væske sprutet ut, men heldigvis gikk det bra.

Knekt brakett.

Endte med ca. 31 L væske med en sukkermengde på 1041 før kok.

Varmet opp til kok og hadde i tilsetningene ved riktig tid. Siden alt er såpass automatisert rakk man å skru sammen en ny gassgrill som man hadde kjøpt inn i går.

Revet appelsinskall og knust koriander-frø.

Etter endt kok, ble vørteren kjølt ned til 80 C i kokekaret og deretter overført til gjæringskaret. Endte med 25 L vørter med en sukkermengde på 1052. Helt innafor!

Overføring til gjæringskar.

Vørteren smakte skikkelig digg, så dette kan bli veldig bra.

Ølet skal nå stå til gjæring i 14 dager før den skal flaskes. Gjæringa skjer på 20 C før den eventuelt blir økt til 22 C.

20170709-1700: Byttet gjærlås da WLP400 hadde gjort et forsøk på å komme seg ut av gjæringskaret mens vi var borte. Økte også temperaturen til 22 C. Sette ned temperaturen til 4 C på tirsdag for å kuldekræsje.

20170714-2200: Hadde alt hevet temperaturen til 20 C i gjæringsskapet før flaskingen. Hadde 19 L over på fat og resten på 10 stk. 0,5 L-flasker. Sukkermengden (FG) endte på 1010 som gir en alkoholprosent på 5,51%. Kondisjonerer både på flaske og på fat. Målte opp nok sukker til forhåpentligvis ende med et CO2-volum på 3,0, altså litt godt med kullsyre. Ble litt usikker etter å ha smakt på ølet. Det virket litt anonymt uten de store smakene. Masse hvetesmak, masse smak fra gjæren, men lite smak fra korianderen og appelsinen. Hmm…. Skal nå stå i 14 dager til kondisjonering før det settes kaldt fram til ølfestivalen.