037 – Aloha Golden Ale

Forsøk på en etikett med retro-stemning.

Sist oppdatert: juni 12, 2017 at 9:07 am

Dette er tredje forsøket på en klone av Kona Big Wave. «014 – Monster Wave» var første forsøket som endte opp helt greit men som ikke var noe høydare. Andre forsøket var «020 – Monster Wave II» som hadde en besk ettersmak og som gjorde at den ikke smakte veldig godt.

De to første forsøkene var heldigvis bare mini-batcher på 6 L hver. Nå har vi slått til og brygget 25 L i stedet. I stedet for vanskapningene av noen kloner, derav navnet «Monster Wave», håper vi at dette skal bli skikkelige saker. Navnet har da blitt «Aloha». 😉

I tillegg ble det årets første utendørsbrygging.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 22.4 IBUs 12.5 EBC 1.050 1.012 5.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Blonde Ale 6 B 1.038 - 1.054 1.008 - 1.013 15 - 28 5.9 - 11.8 2.4 - 2.8 3.8 - 5.5 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 5 kg 92.59
CHÂTEAU CARA BLOND® 400 g 7.41

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Citra 4 g 60 min Boil Pellet 13.5
Galaxy 4 g 60 min Boil Pellet 14.2
Citra 4 g 30 min Boil Pellet 13.5
Galaxy 4 g 30 min Boil Pellet 14.2
Citra 18 g 1 min Boil Pellet 13.5
Galaxy 18 g 1 min Boil Pellet 14.2
Citra 25 g 7 days Dry Hop Pellet 13.5
Galaxy 25 g 5 days Dry Hop Pellet 14.2

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
US West Coast Yeast (M44) Mangrove Jack's 73% 15°C - 23.33°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 90 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 28 days 12°C

Notes

BITTERNESS: 21 IBU
ALCOHOL BY VOLUME: 4.4%
ORIGINAL GRAVITY: 10.3° P
MALTS: PALE (PREMIUM 2-ROW), CARAMEL
HOPS: GALAXY, CITRA

Siden alt av utstyr allerede stod hos Jon (siden vi planlegger et bryggerirom i kjelleren hans), falt alt av klargjøring på han. Maltet ble veid opp og kvernet på 0,95 mm.

18,1 L vann var allerede ferdig varmet opp til 66 C da vi kom. Koblet til appen til Grainfather og maltet ble så rørt inn. Etter en og en halv time med mesking ble temperaturen økt til 76 C for 10 minutter med utmesking.

Mesking av maltet.

Tok en liten pause underveis i meskingen for å røre, og gjentok det samme rett før skylling. Har gjentatte ganger opplevd at skyllingen går fortere og at effektiviteten har gått opp.

Skylte med 16.2 L skyllevann og endte med 29 liter før kok. Sukkermengden ble målt til 1043 før kok, noe som er litt dårligere enn forventet.

Kokte opp uten større problemer selv om det tok lang tid, og hadde i humletilsetningene ved faste tider.

Kjølte ned vørteren og overførte den til gjæringskaret. Tullet med kjølingen og endte med temperatur på 27 C. Kjølte ned hele gjæringskaret i ei balje. Endte med en OG på 1050 og rett under 25 L med vørter i karet. Ørlite dårligere enn forventet, men ikke dårlig for det.

Vannet som ble brukt til nedkjølinga blir brukt til å vanne plenen.

Videre skal ølet tørrhumles etter 6-7 dager. Skal totalt stå 14 dager i romtemperatur (ca. 20 C) for gjæring og deretter 14 dager i romtemperatur etter flasking for kondisjonering. Tar en kuldekræsj når det nærmer seg 14 dager med gjæring. Skal så lagres noen uker kjølig for lagringen sin del.

20170611-2030: I forbindelse med flaskingen av ølet, endte vi med 46 stk. 0,5 L-flasker og en FG på 1010. Det vil gi en alkoholprosent på 5,25%. Smaken var virkelig god, så dette lover bra. Skal nå stå 14 dager til kondisjonering.