Sist oppdatert: juni 12, 2017 at 9:07 am
Dette er tredje forsøket på en klone av Kona Big Wave. «014 – Monster Wave» var første forsøket som endte opp helt greit men som ikke var noe høydare. Andre forsøket var «020 – Monster Wave II» som hadde en besk ettersmak og som gjorde at den ikke smakte veldig godt.
De to første forsøkene var heldigvis bare mini-batcher på 6 L hver. Nå har vi slått til og brygget 25 L i stedet. I stedet for vanskapningene av noen kloner, derav navnet «Monster Wave», håper vi at dette skal bli skikkelige saker. Navnet har da blitt «Aloha». 😉
I tillegg ble det årets første utendørsbrygging.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
25 L | 60 min | 22.4 IBUs | 12.5 EBC | 1.050 | 1.012 | 5.0 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Blonde Ale | 6 B | 1.038 - 1.054 | 1.008 - 1.013 | 15 - 28 | 5.9 - 11.8 | 2.4 - 2.8 | 3.8 - 5.5 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 5 kg | 92.59 |
CHÂTEAU CARA BLOND® | 400 g | 7.41 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Citra | 4 g | 60 min | Boil | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 4 g | 60 min | Boil | Pellet | 14.2 |
Citra | 4 g | 30 min | Boil | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 4 g | 30 min | Boil | Pellet | 14.2 |
Citra | 18 g | 1 min | Boil | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 18 g | 1 min | Boil | Pellet | 14.2 |
Citra | 25 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 25 g | 5 days | Dry Hop | Pellet | 14.2 |
Miscs
Name | Amount | Time | Use | Type |
---|---|---|---|---|
Whirlfloc Tablet | 0.50 Items | 15 min | Boil | Fining |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
US West Coast Yeast (M44) | Mangrove Jack's | 73% | 15°C - 23.33°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 66°C | 90 min |
Mash Out | 76°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 20°C |
Secondary | 14 days | 20°C |
Aging | 28 days | 12°C |
Notes
BITTERNESS: 21 IBU ALCOHOL BY VOLUME: 4.4% ORIGINAL GRAVITY: 10.3° P MALTS: PALE (PREMIUM 2-ROW), CARAMEL HOPS: GALAXY, CITRA |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Siden alt av utstyr allerede stod hos Jon (siden vi planlegger et bryggerirom i kjelleren hans), falt alt av klargjøring på han. Maltet ble veid opp og kvernet på 0,95 mm.
18,1 L vann var allerede ferdig varmet opp til 66 C da vi kom. Koblet til appen til Grainfather og maltet ble så rørt inn. Etter en og en halv time med mesking ble temperaturen økt til 76 C for 10 minutter med utmesking.
Tok en liten pause underveis i meskingen for å røre, og gjentok det samme rett før skylling. Har gjentatte ganger opplevd at skyllingen går fortere og at effektiviteten har gått opp.
Skylte med 16.2 L skyllevann og endte med 29 liter før kok. Sukkermengden ble målt til 1043 før kok, noe som er litt dårligere enn forventet.
Kokte opp uten større problemer selv om det tok lang tid, og hadde i humletilsetningene ved faste tider.
Kjølte ned vørteren og overførte den til gjæringskaret. Tullet med kjølingen og endte med temperatur på 27 C. Kjølte ned hele gjæringskaret i ei balje. Endte med en OG på 1050 og rett under 25 L med vørter i karet. Ørlite dårligere enn forventet, men ikke dårlig for det.
Videre skal ølet tørrhumles etter 6-7 dager. Skal totalt stå 14 dager i romtemperatur (ca. 20 C) for gjæring og deretter 14 dager i romtemperatur etter flasking for kondisjonering. Tar en kuldekræsj når det nærmer seg 14 dager med gjæring. Skal så lagres noen uker kjølig for lagringen sin del.
20170611-2030: I forbindelse med flaskingen av ølet, endte vi med 46 stk. 0,5 L-flasker og en FG på 1010. Det vil gi en alkoholprosent på 5,25%. Smaken var virkelig god, så dette lover bra. Skal nå stå 14 dager til kondisjonering.