036 – Dunkelweizen / Brew-off på Hanstad

Jon har anskaffet seg en Beer Brew 30 Automatic og den må testes! Grainfather’n drar derfor på besøk hos Jon for en brew-off. Han brygger en Electric Nurse Pale Ale og vi brygger et ølsett fra Ølbrygging.no; Dunkelweizen.

Kort forklart er Beer Brew 30 Automatic en bryggeenhet på lik linje som Grainfather.

Bryggeenheten er utstyrt med en innebygget brygge-kontroller som automatiserer bryggingen, og den passer like godt både for nybegynnere og de som er mer erfarne bryggere.

Brygge-kontrollenheten er svært enkel i bruk og automatiserer bryggingen; Fyll på vann og trykk på ON/OFF-knappen for å begynne å brygge med standard innstillinger. Kontrolleren viser relevant informasjon på skjermen, og den gir et lydsignal ved begynnelse og slutt for hver av de tre fasene i bryggeprosessen: mesking, utvasking og koking. Under bryggingen kan både temperatur, tid og effekten på varmeelementene endres.

Bryggerenheten kommer med innebygget pumpe og et dusjhode montert i lokket som gjør sirkulering av vørter og opprettholdelse av jevn temperatur svært enkel. Pumpen startes og stoppes via en egen knapp. I tillegg følger det med et whirlpool-rør som kobles til pumpen og som kan benyttes etter at kokeperioden er over. Med whirlpool-røret går nedkjølingen svært raskt.

 

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 13.1 IBUs 32.8 EBC 1.057 1.015 5.5 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Dunkelweizen 15 B 1.044 - 1.056 1.01 - 1.014 10 - 18 27.6 - 45.3 2.5 - 2.9 4.3 - 5.6 %

Fermentables

Name Amount %
Wheat Malt, Dark (Weyermann) 3 kg 50
Munich I (Weyermann) 2.7 kg 45
Carared (Weyermann) 200 g 3.33
Black Malt (Thomas Fawcett) 100 g 1.67

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Perle 25 g 60 min Boil Pellet 6

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Weiss (1433) Mauribrew 73% 18°C - 25°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 28 days 12°C

Alt av utstyret og ingredienser var transportert til Jon, og utstyret var allerede klargjort og klart da vi ankom. Valgte å kverne maltet på 0,95 mm selv om det allerede var ferdig kvernet fra leverandør.

19,7 L vann var ferdig varmet opp til 67 C og maltet ble rørt inn. Dessverre var mobilen glemt hjemme slik at man måtte bruke knappene på kontrolleren for å styre brygginga. Etter en time med mesking ble temperaturen økt til 76 C for 10 minutter med utmesking.

Rørte som vanlig både underveis i meskingen og før skyllingen. Skyllingen med 15,1 L vann gikk uten problemer. Endte med en sukkermengde før kok på 1046 målt ved 44 C, noe som tilsvarer 1053. Til kok endte vi med 29 L.

Kok gikk uten problem og hadde i tilsetningene ved angitte tidspunkter. En veldig enkel oppskrift da den kun inneholder bitterhumle.

Kjølte ned vørteren og overførte den til gjæringskaret. Endte med en OG på 1057 og 25 L med vørter i karet. Litt bedre enn forventet.

Vørteren skal nå stå i 14 dager på 20 C, flaskes og deretter 14 dager på 20 C for kondisjonering, før noen uker kjølig for å lagres.

20170506-1000: Da undertegnede var borte ble det Jon og Far sin jobb med å flaske ølet. Den ble stående noe lengre uten at det hadde noe å si. Endte med 47 stk. 0,5 L-flasker og en FG på 1018. Noe høyere enn forventet. Det vil gi en alkoholprosent på 5,12%. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for kondisjonering og så noen uker kjølig til lagring.