035 – Amarillo Single-hop Amber Ale

Design lånt fra Hillard’s Beer.

Hva slags smak gir egentlig de ulike spesialmaltene? Cara Ruby fra Castle Malting beskrives på følgende måte:

Château Cara Ruby® malt imparts a rich caramel-sweet aroma and a toffee-like flavour, adding light amber to reddish colour to beer. A distinguishing characteristic of all caramel malts is glassiness. This glassy endosperm creates the desirable non-fermentable components that give true caramel malt the ability to contribute mouthfeel, head, head retention, and extended beer stability.

Dette må prøves. Hva med å sette sammen en enkel oppskrift basert på 75% Pale Ale og 25% Cara Ruby? Kun en enkel humle til bitterhet, aroma og smak? Det kan vi gjøre.

Oppskriften er en American Amber Ale siden den kun inneholder Pale Ale- og Cara Ruby-malt. Sistnevnte skal angivelig gi en lys ravgul farge og sammen med amerikansk humle, Amarillo, så kan man vel kalle det for det. For ikke å brenne inne med mætti liter med øl man egentlig ikke helt vet hvordan kommer til å smake, så brygger man en mini-batch. Altså et sluttresultat på 7 L, hvor rundt 6-6,5 L kommer på flaske.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
7 L 60 min 30.4 IBUs 20.3 EBC 1.050 1.011 5.1 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American Amber Ale 10 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 25 - 40 19.7 - 33.5 2.3 - 2.8 4.5 - 6.2 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 1.181 kg 75
CHÂTEAU CARA RUBY® 393.7 g 25

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Amarillo 7 g 60 min Boil Pellet 8.4
Amarillo 5 g 15 min Boil Pellet 8.4
Amarillo 5 g 0 min Boil Pellet 8.4

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Nottingham (-) Danstar 75% 13.89°C - 21.11°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Målte opp maltet og kvernet det på 0,95 mm. Klargjorde utstyret og målte så opp 4,72 L med meskevann og 7,15 L skyllevann.

Varmet opp vannet til 71,5 C og helte i maltet. Måtte varme opp igjen til 66 C da meskevannet tapte litt for mye temperatur. Startet nedtellingen på 1 time da mesken hadde riktig temperatur igjen. Varmet så opp mesken til 76 C for utmesking og lot den stå i 10 minutter.

Mesking pågår mens skyllevannet varmes opp.

Skylte med 7,15 L vann og endte med en pre-boil gravity på 1034 (skulle ha vært 1036). Endte også med ca. 10,3 L før kok.

Kok ble gjennomført uten problemer. Hadde i humlen ved angitte tidspunkter.

Rullende kok.

Koblet til motstrømskjøleren og kjølte ned til 20 C på under 10 minutter. Overførte til gjæringskaret og helte oppi rehydrert tørrgjær. Skal nå stå i 14 dager i romtemperatur. OG endte på 1046, noe mindre enn forventet.

Under små forhold kjøles vørteren veldig fort ned.

20170501-1130: Knakk heverten og måtte ty til litt hårete løsninger. Endte med snaut 12 stk. 0,5 L-flasker. FG endte på 1015 som gir en alkoholprosent på 4,07%. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for kondisjonering, og deretter noen uker kaldt for lagring.

Observasjoner:

  • Vanskelig å holde riktig temperatur under meskingen. Skiftet mellom 65-67 C.
  • Tørrgjæren hadde sin best-før-dato i mars 2017. Kan være greit å sjekke status på beholdningen litt oftere. Ikke noe problem egentlig da det nå er full fres i gjæringskaret.