Hva slags smak gir egentlig de ulike spesialmaltene? Cara Ruby fra Castle Malting beskrives på følgende måte:
Château Cara Ruby® malt imparts a rich caramel-sweet aroma and a toffee-like flavour, adding light amber to reddish colour to beer. A distinguishing characteristic of all caramel malts is glassiness. This glassy endosperm creates the desirable non-fermentable components that give true caramel malt the ability to contribute mouthfeel, head, head retention, and extended beer stability.
Dette må prøves. Hva med å sette sammen en enkel oppskrift basert på 75% Pale Ale og 25% Cara Ruby? Kun en enkel humle til bitterhet, aroma og smak? Det kan vi gjøre.
Oppskriften er en American Amber Ale siden den kun inneholder Pale Ale- og Cara Ruby-malt. Sistnevnte skal angivelig gi en lys ravgul farge og sammen med amerikansk humle, Amarillo, så kan man vel kalle det for det. For ikke å brenne inne med mætti liter med øl man egentlig ikke helt vet hvordan kommer til å smake, så brygger man en mini-batch. Altså et sluttresultat på 7 L, hvor rundt 6-6,5 L kommer på flaske.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
7 L | 60 min | 30.4 IBUs | 20.3 EBC | 1.050 | 1.011 | 5.1 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
American Amber Ale | 10 B | 1.045 - 1.06 | 1.01 - 1.015 | 25 - 40 | 19.7 - 33.5 | 2.3 - 2.8 | 4.5 - 6.2 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 1.181 kg | 75 |
CHÂTEAU CARA RUBY® | 393.7 g | 25 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Amarillo | 7 g | 60 min | Boil | Pellet | 8.4 |
Amarillo | 5 g | 15 min | Boil | Pellet | 8.4 |
Amarillo | 5 g | 0 min | Boil | Pellet | 8.4 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Nottingham (-) | Danstar | 75% | 13.89°C - 21.11°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 66°C | 60 min |
Mash Out | 76°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 4 days | 19.44°C |
Secondary | 10 days | 19.44°C |
Aging | 30 days | 18.33°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Målte opp maltet og kvernet det på 0,95 mm. Klargjorde utstyret og målte så opp 4,72 L med meskevann og 7,15 L skyllevann.
Varmet opp vannet til 71,5 C og helte i maltet. Måtte varme opp igjen til 66 C da meskevannet tapte litt for mye temperatur. Startet nedtellingen på 1 time da mesken hadde riktig temperatur igjen. Varmet så opp mesken til 76 C for utmesking og lot den stå i 10 minutter.
Skylte med 7,15 L vann og endte med en pre-boil gravity på 1034 (skulle ha vært 1036). Endte også med ca. 10,3 L før kok.
Kok ble gjennomført uten problemer. Hadde i humlen ved angitte tidspunkter.
Koblet til motstrømskjøleren og kjølte ned til 20 C på under 10 minutter. Overførte til gjæringskaret og helte oppi rehydrert tørrgjær. Skal nå stå i 14 dager i romtemperatur. OG endte på 1046, noe mindre enn forventet.
20170501-1130: Knakk heverten og måtte ty til litt hårete løsninger. Endte med snaut 12 stk. 0,5 L-flasker. FG endte på 1015 som gir en alkoholprosent på 4,07%. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for kondisjonering, og deretter noen uker kaldt for lagring.
Observasjoner:
- Vanskelig å holde riktig temperatur under meskingen. Skiftet mellom 65-67 C.
- Tørrgjæren hadde sin best-før-dato i mars 2017. Kan være greit å sjekke status på beholdningen litt oftere. Ikke noe problem egentlig da det nå er full fres i gjæringskaret.