032 – Austmann Hoppy Blonde

Sist oppdatert: januar 29, 2017 at 10:47 am

Fra BrewShop.no kommer et ølsett fra Austmann; Hoppy Blonde. Årets første brygg er en en belgisk blonde ale som er laget i samarbeid mellom BrewShop.no og Austmann.

Jon hadde kjøpt inn settet og ønsket å få brygget det. I tillegg var det en fin anledning til å testet ut en hop spider som var kjøpt inn fra Kina.

Oppskriften er ikke helt korrekt da vi ikke husket å veie opp mengden med humle som var lagt ved. Dessverre er ikke oppskriften som fulgte med like god som i andre sett, men grei nok. Mengden med humle er derfor litt så som så.

Fikk heller ikke mengdene til å stemme i forhold til hva som var forventet i følge oppskriften, men oppskriften nedenfor er et forsøk på å sette sammen noe.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 19.2 IBUs 7.3 EBC 1.044 1.005 5.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Belgian Blond Ale 18 A 1.062 - 1.075 1.008 - 1.018 15 - 30 7.9 - 13.8 2.2 - 2.8 6 - 7.5 %

Fermentables

Name Amount %
Pilsner 3.9 kg 82.63
Munich I (Weyermann) 350 g 7.42
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 350 g 7.42
Cara-Pils/Dextrine 120 g 2.54

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Hallertau Magnum 13.5 g 60 min Boil Pellet 14.5
Citra 28 g 0 min Boil Pellet 12
Citra 28 g 7 days Dry Hop Pellet 12

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 1.00 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Safebrew Abbey Ale (BE-256) DCL/Fermentis 82% 15°C - 20°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 65°C 60 min
Mash Out 78°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Aging 14 days 20°C

Startet som vanlig kvelden før med å knuse maltet. Det ble knust en gang på 0,95 mm.

En feil i xml-fila gjorde at GrainFather Connect appen ikke godtok oppskrifta. Endte med at en quick profile ble brukt i stedet.

Startet dagen med å fylle opp Grainfather’n med meskevann og starte oppvarmingen. Rørte inn maltet ved riktig temperatur og startet meskingen ved hjelp av appen. Mesket på 65 C i 60 minutter før temperaturen ble økt til 78 C i 10 minutter. Rørte underveis og i slutten av meskinga. Skyllinga gikk som en drøm.

Endte med en sukkermengde før koking på 1030 ved et volum på ca. 31 liter.

Hadde i humlefilteret (hop spider) i før kok og planla å sirkulere i den etter kok for å samle opp alt gruffet. Maskene var for tette slik at væsken rant for tregt ut av den. Stoppet sirkuleringen og helte ut alt som var i filteret over i kokekaret og lot det være. Snakk om dårlig kjøp.

Kok gikk dog helt fint uten noe problem. Hadde i humlen ved riktig tidspunkt.

Etter kok ble vørteren kjølt ned i kokekaret til rundt 75 C før det ble overført til gjæringskaret slik at temperaturen holdt rundt 16-18 C. Endte med et volum på 25,5 L og en OG på 1044.

En pakke med ferdig rehydrert gjær ble helt i karet og ristet inn, og karet ble satt i kjøleskapet i garasjen som holder 20 C.

Karet skal nå stå i 14 dager på 20 C. Deretter blir det kuldekræsj noen dager før flasking.

20170129-1000: Ølet ble flasket med litt problemer. Flaskefylleren holdt seg ikke tett og noe ble sølt på golvet. FG ble uansett målt til 1008, som vil gi en alkoholprosent på 4,73%.