030 – Baltisk porter

Sist oppdatert: desember 8, 2016 at 10:06 am

Det andre ølsettet fra ølbrygging.no ble «Baltisk porter«. Baltisk porter er definert på Norbygg som følger:

Undergjæret porter, utviklet som Østersjølandenes versjon av den engelske imperial stout.

Aroma: Lav til middels ristet maltaroma, som kan ha karakter av lakris, karamell eller brun farin. Fraværende til lav humlearoma. Lav til kraftig alkoholkarakter, som eventuelt kan virke alkoholisk. Fraværende til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av tørket frukt. Fraværende til lavt nivå av DMS. Diacetyl skal ikke forekomme.

Farge/utseende: Mørkebrun til sort. Holdbart skum, hvitt til lysebrunt i farge. Klar til lett tåkete.

Smak: Middels til kraftig søtlig maltsmak, som kan ha karakter av lakris, karamell eller brun farin. Ingen brente noter. Middels til kraftig vinøs alkohol. Lav til middels humlebitterhet, som bare akkurat balanserer sødmen.

Kropp: Medium til kraftig kropp. Middels til kraftig karbonering.

Eksempler: Thisted Limfjordsporter, Carlsberg Carls Porter.

Dette ble også første bryggingen med den nye Grainfather Connect Controller.

Oppvarming av meskevann.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 29.2 IBUs 59.1 EBC 1.065 1.015 6.6 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Baltic Porter 12 C 1.06 - 1.09 1.016 - 1.024 20 - 40 33.5 - 59.1 2.3 - 2.8 5.5 - 9.5 %

Fermentables

Name Amount %
Munich I (Weyermann) 6.3 kg 87.5
Caraaroma (Weyermann) 500 g 6.94
Carafa Special I (Weyermann) 400 g 5.56

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Polaris 15 g 60 min Boil Pellet 20
Styrian Goldings 30 g 10 min Boil Pellet 5.4
Styrian Goldings 30 g 0 min Boil Pellet 5.4

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
SafLager West European Lager (S-23) DCL/Fermentis 74% 7.78°C - 10°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 78°C 15 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 12.22°C
Secondary 3 days 16.67°C
Aging 30 days 15.56°C

Ølsettet kom komplett med malt, humle og gjær, og en god og lettfattelig oppskrift. For å gjøre det enkelt for oss selv, ble den lagt inn i BeerSmith, eksportert til en BeerXML-fil, sendt på e-post og importert i den nye «GrainFather Connect»-appen.

Grainfatheren ble fylt opp og klargjort for å være klar til morgenen etter. Maltet var allerede knust fra produsenten, men ved nærmere titt var mye av Carafa Special I kornene like hele. Knuste derfor maltet en gang til med en avstand på 0,95 mm mellom valsene.

Meskevannet var nesten klart morgenen tidlig. Til neste gang kan oppvarmingen gjerne startet litt tidligere. Helte maltet i under røring og satte på sirkulering da det var gjort. Mesket i 60 minutter  på 66 C, før temperaturen ble økt til 78 C for utmesking. Skyllevannet hadde allerede blitt varmet opp til 78 C.

img_1578

Opplevde at appen ba om en mengde med både meskevann og skyllevann, mens displayet på kontrolleren viste noe helt annet. Lurer på om det er en feil med programvaren.

Selv om det ikke ga noe klart resultat forrige gang, ble meskingen stoppet et lite øyeblikk for å røre underveis. Har lest at det å røre underveis kan gi et bedre resultat. Skyllingen gikk helt uten problem.

Likte at appen startet oppvarmingen til kok under skyllingen, og at temperaturen ble begrenset til 98 C i tilfelle skyllingen tar for lang tid.

Kok gikk helt fint uten noe problem. Hadde i humlen ved riktig tidspunkt.

img_1579

Etter kok ble vørteren kjølt ned i kokekaret til rundt 55 C før det ble overført til gjæringskaret slik at temperaturen holdt rundt 12-13 C. Endte med et væskenivå på 24,5 L og en OG på 1072. Mye, mye bedre enn forventet. Bestemte kjapt å vanne ut ølet med 2 liter vann for å ende med 26,5 L og en OG på 1068. Det gir likevel en effektivitet på rett over 80%.

img_1580

To pakker med ferdig rehydrert gjær ble helt i karet og pisket inn med drill, og karet ble satt i kjøleskapet i garasjen som holder 12 C.

Karet skal nå stå i 14 dager på 12 C før temperaturen økes til 17 C hvor den skal stå i 3 dager. Deretter blir det kuldekræsj noen dager før flasking.

20161207-2030: Flasket ølet. Endte med 24,8 L fordelt på 12 stk. 0,65 L-flasker og 34 stk. 0,5 L-flasker. FG endte på 1015 som er helt innafor hva oppskriften antyder. Det vil gi en alkoholprosent på 6,96%. Flaskene skal nå stå 2 uker i romtemperatur for kondisjonering før de skal lagres kaldt noen ukers tid.

Observasjon:

  • Tidsutsatt start fungerte greit, skal sette den i gang litt tidligere. Litt kjedelig at pumpa ikke kan programmeres samtidig.
  • Likte godt den nye kontrolleren og appen. Må bare bli mer kjent med den.
  • Noen småfeil i beregningen av væskevolumet i appen.