028 – Pale Rider #2

028-pale-rider-2-etikett

Sist oppdatert: november 2, 2016 at 15:20 pm

Jon ønsket å brygge en ny runde med Pale Rider, ølsettet fra Brewolution vi kjøpte fra Maltmons AS. Allerede dagen etter nr. 27 (Belgisk dobbel) var vi i gang.

Siden Brewolution ikke har en like god oppskrift som f.eks. Beer Brew på sine sett, ble oppskriften litt gjetting. Endte med muligens litt mer karamell- og hvetemalt enn tidligere. I tillegg ble humle mengden økt slik at den kanskje er mer som en IPA enn en APA.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 54.2 IBUs 15.1 EBC 1.053 1.013 5.4 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 9.9 - 27.6 2.3 - 2.8 4.5 - 6.2 %

Fermentables

Name Amount %
Maris Otter (Crisp) 5.263 kg 91
CHÂTEAU WHEAT BLANC 289.2 g 5
CHÂTEAU CARA GOLD® 231.3 g 4

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Amarillo 27 g 60 min Boil Pellet 8.4
Simcoe 27 g 20 min Boil Pellet 13.4
Amarillo 36 g 5 min Boil Pellet 8.4
Simcoe 36 g 5 min Boil Pellet 13.4
Simcoe 37 g 7 days Dry Hop Pellet 13.4

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
US West Coast Yeast (M44) Mangrove Jack's 73% 15°C - 23.33°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 90 min
Mash Out 75°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 30 days 15°C

Siden vi har det meste av maltet tilgjengelige, målte vi det opp og kvernet det på 0,95 mm. Humle og gjær var allerede kjøpt inn av Jon.

Startet en ny bryggesesjon i appen til Grainfather med oppskriften som var lagt inn. Fikk beskjed om å måle opp meskevannet og varme det opp til 66 C. Da det var gjort ble maltet rørt ut i vannet, og satt på sirkulasjon i 60 minutter (ikke 90 minutter som i oppskriften). Da tiden var ute ble mesken varmet opp til 76 C for utmesking i 10 minutter. I mellomtiden var skyllvannet varmet opp til riktig temperatur.

Etter endt utmesking ble maltrøret hevet og skyllingen startet. For å spare tid ble også kokinga startet allerede ved starten av skyllinga.

Målte pre-boil gravity til 1033 ved 50C. Noe som vil tilsvare 1042. Beregninger viste da at vi skulle treffe OG ved å koke ned fra 31 l til 25 l.

img_1518

Kok startet relativt kjapt etter endt skylling og humlen ble tilsatt ved 60, 20 og 5 minutter. Whirlfloc ble tilsatt ved 15 minutter.

img_1519

Pumpet vørter gjennom motstrømskjøleren for å desinfisere og tømme den for eventuell gjenværende væske. Kjølte vørteren ned til 80C ved å sirkulere tilbake i kjelen. Overførte deretter vørteren til gjæringskaret som da holdt 20C. Tilsatte rehydrert tørrgjær og klaringsmiddel (som også tar gluten) og satte gjæringskaret på soverommet som holder 17-20 C.

Endte med en OG på 1056 som er en klar forbedring fra 1053. I tillegg endte vi med 26 l. Dessverre hadde filteret falt av underveis og vi endte med mye gruff i gjæringskaret. Det positive var at pumpe ikke hadde noe problem med å pumpe det over.

Planen nå er å la det stå til man er tilbake fra høstferien og tørrhumle i 4 dager før man flasker.

20161015-1245: Tørrhumlet med resten av Simcoe-humlen. Dessverre var det kun 34 g igjen men det har ingenting å si. Lar det stå i minst 4 dager.

20161019-2030: FG målt til 1013 som er akkurat etter oppskriften. Det gir en alkoholprosent på 5,64%. Endte med 23 l på flaske etter mye tull med tappingen. Skal nå stå i 14 dager i romtemperatur for kondisjonering før de settes i kjelleren for lagring.