027 – Belgisk dobbel

027-belgisk-dobbel-etikett

Sist oppdatert: november 2, 2016 at 15:20 pm

Tipset «Far» i «Far & Sønn» om at ølbrygging.no har mange forskjellige ølsett som virker veldig spennende. Før man visste ordet av det hadde han kjøpt inn tre forskjellige ølsett; Baltisk Porter, Belgisk Dobbel og Dunkelweizen. Først ut ble Belgisk Dobbel.

Belgisk dobbel er definert på Tommys ølblogg som:

Mørk brun til kobberaktig gylden i fargen. Tett skum. Kraftig maltsødme med innslag av tørkede frukter, sjokolade, nøtter og røstet malt. Lite humlepreg. Fyldig. Gjæret to ganger, derav navnet. Westmalle Dubbel er en du bør smak fra denne typen øl.

Riktig nok blir ikke ølet vi lager gjæret to ganger.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 21.3 IBUs 56.4 EBC 1.068 1.009 7.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Belgian Dubbel 18 B 1.062 - 1.075 1.008 - 1.018 15 - 25 19.7 - 33.5 2.3 - 2.9 6 - 7.6 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 5.2 kg 69.33
Melanoiden Malt 600 g 8
CHÂTEAU CHIT WHEAT MALT FLAKES 400 g 5.33
Caraaroma (Weyermann) 400 g 5.33
Oats, Flaked 400 g 5.33
Candi Sugar, Dark 500 g 6.67

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Tettnang 30 g 60 min Boil Pellet 4.5
Styrian Goldings 50 g 15 min Boil Pellet 5.4

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Safebrew Abbey Ale (BE-256) DCL/Fermentis 82% 15°C - 20°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 78°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Ølsettet kom komplett med malt, humle, tilsetninger og gjær, og en god og lettfattelig oppskrift. For å gjøre det enkelt for oss selv, ble den også lagt inn i appen til Grainfather.

Som alle(?) ølsettene fra Ølbrygging.no, kom maltet ferdig knust. Siden vi ikke har kontroll på hvor grovt eller fint det er blitt gjort, bestemte vi oss for å knuse det en gang til på 0,95 mm (siden maltet virket grovt knust). Vi har også hatt hell med at effektiviteten har økt med denne avstanden på valsene.

img_1516
Rørte inn maltet i vannet.

Startet en ny bryggesesjon i appen til Grainfather med oppskriften som var lagt inn. Fikk beskjed om å måle opp meskevannet og varme det opp til 67C. Da det var gjort ble maltet rørt ut i vannet, og satt på sirkulasjon i 60 minutter. Da tiden var ute ble mesken varmet opp til 78C for utmesking i 10 minutter. I mellomtiden var skyllvannet varmet opp til riktig temperatur. Noe av skyllevannet ble holdt tilbake for at kandissukkeret kunne bli løst opp i det. Oppskriften sier at sukkeret skal has i når det gjenstår 30 minutter og så må man røre for å løse det opp. Vi ønsket ikke problemet med at sukkeret svir seg i bunnen, slik at det ble løst opp i stedet.

img_1517
Mesking på gang.

Etter endt utmesking ble maltrøret hevet og skyllingen startet. Siden vi knuste en gang til kan det virke som om det tok mye lengre tid å skylle. For å spare tid ble også kokinga startet allerede ved starten av skyllinga. Vi måtte skru av varmeelementene før skyllinga var helt ferdig siden temperaturen hadde kommet opp i 97C.

Målte pre-boil gravity til 1052 ved 62C. Noe som vil tilsvare 1066. Og det var uten tilsatt sukker og ca 1,5 l mindre med skyllevann.

Kok startet relativt kjapt etter endt skylling og humlen ble tilsatt ved 60 og 15 minutter. Kandissukkeret var allerede rørt ut i litt skyllevann og varmet opp til nesten kokepunkt før det ble helt oppi ved 30 minutter.

Pumpet vørter gjennom motstrømskjøleren for å desinfisere og tømme den for eventuell gjenværende væske. Kjølte vørteren ned til 75-80C ved å sirkulere tilbake i kjelen. Overførte deretter vørteren til gjæringskaret som da holdt 20C. Tilsatte rehydrert tørrgjær og satte gjæringskaret i kjøleskapet i garasjen. Kjøleskapet holder 19C.

Endte med OG på 1073 og 24 l, skulle ha vært 1068. Regnet ut hvor mye vi trengte for å få 1068 og hadde i 1,75 l vann. Endte derfor med en OG på 1068 og et innhold på 25,75l.

Skal nå stå i 14 dager før ølet skal flaskes.

20161019-2145: FG målt til 1010 som gir en alkoholprosent på 7,61%. Endte med akkurat 25 l på flaske. Skal nå stå i 14 dager i romtemperatur for kondisjonering før de settes til lagring et par uker, akkurat klar til jul.

Observasjoner:

  • Veldig greit å røre ut kandissukkeret i litt oppvarmet vann.
  • Lurt å starte oppvarmingen til kok mens man skyller