026 – Magnum/Mosaic American Pale Ale

026 - Magnum-Mosaic American Pale Ale - Etikett

Sist oppdatert: august 22, 2016 at 8:28 am

Vi skal arrangere et dobbelt 40-årslag senere på høsten. Undertegnede og madammen fyller begge 40 år og det må feires. Med eget øl.

En mørk lager er allerede klar, men vi må en type til. Derfor må et lysere øl, en American Pale Ale, brygges. Oppskriften er den som er nevnt tidligere.

Alt vel, men det gikk ikke helt etter planene.

Som nevnt tidligere brygget vi en SMaSH APA med kun pale ale-malt og mosaic-humle. Den ble såpass godt mottatt at man må brygge mer. Forskjellen nå er at det ikke lenger er en SMaSH.

I tillegg til pale ale-malten, er også litt Cara Clair (CaraPils) tatt med for å gi mer skum og en annen farge. Dessuten er magnum-humle tatt med for å gi en mer nøytral bitterhet. Sist men ikke minst tas litt av mosaic-humlen i ved 0 minutter etter at ølet er kjølt ned til 80 C.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 37.6 IBUs 11.2 EBC 1.050 1.011 5.1 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 9.9 - 27.6 2.3 - 2.8 4.5 - 6.2 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 5.21 kg 94.99
CHÂTEAU CARA CLAIR 275 g 5.01

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Hallertau Magnum 15 g 60 min Boil Pellet 10.5
Mosaic (HBC 369) 22 g 15 min Boil Pellet 11.8
Mosaic (HBC 369) 26 g 30 min Aroma Pellet 11.8
Mosaic (HBC 369) 52 g 7 days Dry Hop Pellet 11.8

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Liberty Bell (M36) Mangrove Jack's 77% 18°C - 23°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Notes

Hop stand temp 71 C?

Målte opp maltet og kvernet det på 1 mm to ganger. Første gangen hadde ene valsen forskyvet seg slik at åpningen ble litt for stor. Derfor ble det kvernet to ganger.

La inn oppskriften i appen til Grainfather. Varmet opp 18,69 L vann til 67 C og hadde i maltrøret og maltet. Satte på pumpa for sirkulering og lot den stå i 60 minutter. Økte temperaturen til 75 C og lot den stå i 10 minutter.

Hadde allerede varmet opp 17,59 L vann til 75 C og skylte med det etter at meskingen var klar.

Så fort skyllingen startet, ble også oppvarmingen til kokingen startet. Dette for å spare tid. Målte pre-boil gravity til 1026 ved 66 C som tilsvarer 1042.

Målte opp humlen og hadde den i ved 60, 15 og 0 minutter. 0-minutter ble tatt i etter at vørteren ble kjølt ned til 80 C. Der ble den stående i 20 minutter. NB! Siden magnum-humlen begynner å bli litt gammel ble det gjort et forsøk på å regne ut alfa-syren, og kompensere for det.

Etter endt hop stand, ble vørteren kjølt ned og overført til et gjæringskar. Endte med 25 L med en OG på 1053. Hakket bedre enn forventet. 🙂

Hadde i en pose med rehydrert tørrgjær og satte hele gjæringskaret i kjøleskapet på 19 C. Skal nå stå i 14 dager før den skal flaskes.

20160812-1400: Veide opp og tørrhumlet med 52 g Mosaic-humle, dvs. resten av humlen i posen.

20160821-2100: Overførte ølet til fat og flasker med sukkerlake som tilsvarer 6 g pr. liter. Endte med 19 L på fat og 11 stk. 0,5 L-flasker. FG endte på 1011 som gir en alkoholprosent på 5,51%. Valgte å bruke sukkerlake på fat da jeg ikke er komfortabel med tvangskarbonisering. Blåste dog ut O2 fra fatet med CO2. Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for kondisjonering. Luktet og smakte nydelig.

Observasjoner:

  • Skru for <guddommelighet> sin skyld fast motstrømskjøleren før man starter pumpa. Det endte med delevis nedvasking av kjøkkenet.
  • Det tar for lang tid å varme opp til kok.
  • Pass godt på alle delene til Grainfather. Spylte dekselet til filteret ned i do. Må bestille en ny.