025 – Maltmons Fancy Porter All Grain Kit / Brew-off på Ridabu

025 - Fancy Porter - Etikett

An Englishman in New… Ridabu var det visst, Chriss, spurte om vi ville være med på en brew-off. Planen var å møtes hos han og familien samt en kompis på formiddagen, brygge to batcher med øl, en på Grainfather og en på Braumeister. Litt for å se hvordan de kunne sammenlignes og mest for å være sosiale.

Far & Sønn tok med Grainfather, oppskrift på en porter og malt, humle og gjær til å brygge den. Samt en oppskrift på et hveteøl, en klone av Paulaner, og alle ingredienser til det, til bruk på Braumeister.

IMG_1323
Kverning av malt til en Paulaner-klone.

Siden været tillot det ble bryggingen gjennomført ute under et partytelt. Noe regn kom men ellers var det knallbra.

Far i Far & Sønn ønsket å brygge en porter og kjøpte inn ingredienser til en Maltmons Fancy Porter All Grain Kit hos Maltmons AS i Nydal. Maltet ble kvernet en gang på 1,1 mm noen dager før. Oppskriften ble så punchet inn i appen til Grainfather for å få riktig mengde vann til mesking og skylling.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 19.3 IBUs 59.7 EBC 1.057 1.011 6.1 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Brown Porter 12 A 1.04 - 1.052 1.008 - 1.014 18 - 35 39.4 - 59.1 1.8 - 2.5 4 - 5.4 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 4.5 kg 70.31
CHÂTEAU BISCUIT® 1 kg 15.63
CHÂTEAU CRYSTAL® 500 g 7.81
CHÂTEAU CHOCOLAT 400 g 6.25

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Northern Brewer 25 g 60 min Boil Pellet 7.8
East Kent Goldings (EKG) 30 g 5 min Boil Pellet 4.5

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Nottingham (-) Danstar 75% 13.89°C - 21.11°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 65°C 60 min
Mash Step 72°C 10 min
Mash out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 18°C
Secondary 14 days 18°C
Aging 14 days 18°C

Startet med å måle opp 20,78 l vann og varmet det opp til 65 C. Hadde opp i en grilltenner på 500W fra Biltema for å varme opp vannet raskere. Da vannet hadde riktig temperatur ble maltrøret satt på plass og maltet rørt inn. Stilte Grainfather på «Mash», satte i gang sirkuleringen og startet nedtellingen. Etter 60 minutter ble temperaturen økt til 72 C hvor den ble værende i 10 minutter og deretter 76 C også i 10 minutter.

IMG_1324
Fylling av Grainfather.

Hadde i mellomtiden varmet opp 12,34 l vann til skylling. Etter meskingen ble maltrøret løftet opp og festet på brakettene for skylling. Endte med 26 l med en pre-boil gravity på 1035 v/64 C som tilsvarer 1050.

IMG_1326
Oppvarming av skyllevann.

Hadde igjen opp i grilltenneren og startet oppvarmingen til koking. Siden vi stod ute gikk temperaturen aldri over 99 C. Men en fin rullende kok dukket opp. Hadde i humlen på riktige tidspunkter og startet nedkjølingen etter en time.

Endte med snaut 22 l med en OG på 1062 etter nedkjøling. Siden dette var en oppskrift som skal ende med 25 l, ble litt over 3 liter vann tilsatt. Det vil gi 25 l med en OG på 1054 som også er det oppskriften tilsier. Bra!

Mot slutten av bryggingen kom også Far & Sønn sine bedre halvdeler med resten av familien for mer sosialt; mat og drikke samt litt dessert på verandaen. En knall dag.

Ølet ble så transporter hjem igjen og satt i kjøleskapet i garasjen for gjæring. Der skal den stå i minst 2 uker siden det er ferietid.

Malt røres inn i Braumeister.
Malt røres inn i Braumeister.
Malt røres inn i Braumeister.
Malt røres inn i Braumeister.
Mesking i Brraumeister.
Mesking i Brraumeister.
Skylling hveteølet.
Skylling av hveteølet.

20160723-2000: 24 l ferdig porter ble flasket på 48 stk. 0,5 l flasker. FG endte på 1011 som er helt i tråd med oppskriften. Det vil gi en alkoholprosent på 5,64%.