An Englishman in New… Ridabu var det visst, Chriss, spurte om vi ville være med på en brew-off. Planen var å møtes hos han og familien samt en kompis på formiddagen, brygge to batcher med øl, en på Grainfather og en på Braumeister. Litt for å se hvordan de kunne sammenlignes og mest for å være sosiale.
Far & Sønn tok med Grainfather, oppskrift på en porter og malt, humle og gjær til å brygge den. Samt en oppskrift på et hveteøl, en klone av Paulaner, og alle ingredienser til det, til bruk på Braumeister.
Siden været tillot det ble bryggingen gjennomført ute under et partytelt. Noe regn kom men ellers var det knallbra.
Far i Far & Sønn ønsket å brygge en porter og kjøpte inn ingredienser til en Maltmons Fancy Porter All Grain Kit hos Maltmons AS i Nydal. Maltet ble kvernet en gang på 1,1 mm noen dager før. Oppskriften ble så punchet inn i appen til Grainfather for å få riktig mengde vann til mesking og skylling.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
25 L | 60 min | 19.3 IBUs | 59.7 EBC | 1.057 | 1.011 | 6.1 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Brown Porter | 12 A | 1.04 - 1.052 | 1.008 - 1.014 | 18 - 35 | 39.4 - 59.1 | 1.8 - 2.5 | 4 - 5.4 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 4.5 kg | 70.31 |
CHÂTEAU BISCUIT® | 1 kg | 15.63 |
CHÂTEAU CRYSTAL® | 500 g | 7.81 |
CHÂTEAU CHOCOLAT | 400 g | 6.25 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Northern Brewer | 25 g | 60 min | Boil | Pellet | 7.8 |
East Kent Goldings (EKG) | 30 g | 5 min | Boil | Pellet | 4.5 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Nottingham (-) | Danstar | 75% | 13.89°C - 21.11°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 65°C | 60 min |
Mash Step | 72°C | 10 min |
Mash out | 76°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 18°C |
Secondary | 14 days | 18°C |
Aging | 14 days | 18°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Startet med å måle opp 20,78 l vann og varmet det opp til 65 C. Hadde opp i en grilltenner på 500W fra Biltema for å varme opp vannet raskere. Da vannet hadde riktig temperatur ble maltrøret satt på plass og maltet rørt inn. Stilte Grainfather på «Mash», satte i gang sirkuleringen og startet nedtellingen. Etter 60 minutter ble temperaturen økt til 72 C hvor den ble værende i 10 minutter og deretter 76 C også i 10 minutter.
Hadde i mellomtiden varmet opp 12,34 l vann til skylling. Etter meskingen ble maltrøret løftet opp og festet på brakettene for skylling. Endte med 26 l med en pre-boil gravity på 1035 v/64 C som tilsvarer 1050.
Hadde igjen opp i grilltenneren og startet oppvarmingen til koking. Siden vi stod ute gikk temperaturen aldri over 99 C. Men en fin rullende kok dukket opp. Hadde i humlen på riktige tidspunkter og startet nedkjølingen etter en time.
Endte med snaut 22 l med en OG på 1062 etter nedkjøling. Siden dette var en oppskrift som skal ende med 25 l, ble litt over 3 liter vann tilsatt. Det vil gi 25 l med en OG på 1054 som også er det oppskriften tilsier. Bra!
Mot slutten av bryggingen kom også Far & Sønn sine bedre halvdeler med resten av familien for mer sosialt; mat og drikke samt litt dessert på verandaen. En knall dag.
Ølet ble så transporter hjem igjen og satt i kjøleskapet i garasjen for gjæring. Der skal den stå i minst 2 uker siden det er ferietid.
20160723-2000: 24 l ferdig porter ble flasket på 48 stk. 0,5 l flasker. FG endte på 1011 som er helt i tråd med oppskriften. Det vil gi en alkoholprosent på 5,64%.