Sist oppdatert: juli 21, 2016 at 10:39 am
Satt og kikket i «Brewing classis styles» av Jamil Zainasheff og John J. Palmer. Hva med å lage noe som er alkoholsvakt og med god smak? Hvorfor må det være noe som er butikkstyrke eller sterkere? Hva med noe som holder styrken til svenskt folkøl?
Valget stod mellom en ordinær engelsk bitter eller en skotsk lett ale. Det ble sistnevnte. Eller rettere sagt en «Scottish Light Ale», eller en «sixty shillings ale», eller en «60/- ale». Kjært barn, mange navn.
Tok for meg oppskriften på «Scottish Heavy 70/-» på side 125 og 126, og tilpasset den malt fra Castle Malting og den lettere varianten «Scottish Light 60/-«.
Hadde dessverre ikke «Honey Malt» som oppskriften etterspør, men gikk i stedet for Arôme-malt. Ikke det samme, men skal angivelig være godt nok. Samme gjaldt Crystal-malt med forskjellig Lovibond, som ble byttet ut med en og samme type Crystal-malt. Siden man heller ikke har Pale Chocolate-malt, så ble mindre mengder med «vanlig» Chocolat-malt benyttet i stedet.
Etter at alt var lagt inn ble oppskriften justert slik at farge og OG stemte med stilen.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
7 L | 60 min | 15.4 IBUs | 26.0 EBC | 1.035 | 1.011 | 3.2 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Scottish Light 60/- | 9 A | 1.03 - 1.035 | 1.01 - 1.013 | 10 - 20 | 17.7 - 33.5 | 1.5 - 2.3 | 2.5 - 3.2 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 850.1 g | 77.15 |
CHÂTEAU CRYSTAL® | 101.5 g | 9.21 |
CHÂTEAU MUNICH | 94.5 g | 8.58 |
CHÂTEAU ARÔME | 40.6 g | 3.68 |
CHÂTEAU CHOCOLAT | 15.2 g | 1.38 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 6.3 g | 60 min | Boil | Pellet | 5.8 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Nottingham (-) | Danstar | 75% | 13.89°C - 21.11°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 70°C | 60 min |
Mash Out | 75.6°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 19.44°C |
Aging | 30 days | 18.33°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Startet dagen før med å måle opp maltet (og sjekke at man hadde nok humle i fryseren), og få det kvernet. Maltet ble kvernet på 0,9 mm en gang.
Nytt denne gangen er:
- Bruke 4 l pr. kg. malt, da 4,5 l ble for mye.
- Har bygget et bryggebord, som skal kunne brukes til BIAB, mini-BIAB og Grainfather. Dette er da innvielsen av bordet.
Kokte som vanlig opp 2 dl vann i 10 minutter, hvor 1 dl ble helt opp i et desinfisert syltetøyglass for avkjøling.
Målte opp 4 l vann pr. kg, noe som tilsvarer rett over 4 l i kjelen. Varmet det opp til 74 C og hadde i maltposen og maltet. Varmet opp mesken til termometeret viste 70 C og startet deretter nedtellingen på 60 minutter. Sjekket temperaturen hvert kvarter og varmet opp igjen hvis den hadde sunket for mye. Etter fullendt tid ble mesken varmet opp til 75,6 C for utmesking.
7,3 l vann var allerede varmet opp til 75,6 C og ble brukt til kontinuerlig skylling av maltet. Endte med ca. 10 l væske med en pre-boil gravity på 1026. Skulle ha vært 1025.
Varmet opp vørteren til koking og hadde i eneste porsjon med humle da det kokte. Startet nedtellingen på 60 minutter. Enkel oppskrift sånn sett.
Da syltetøyglasset med kokt vann hadde kjølt seg ned til riktig temperatur, ble tørrgjæret helt oppi og rørt ut.
Etter endt tid, ble vørteren kjølt ned til 20 C på 10 minutter, og overført til gjæringskaret. Etter litt risting av karet for å få inn oksygen ble gjærsuppa helt i og blandet. Endte med 7,5 l væske med en OG på 1035. Spot on, siden det skulle ha vært 1035, men bedre siden det ble mer væske enn forventet.
Nå skal ølet stå til gjæring i 14 dager før flasking men pga. ferie tar det nok litt lengre tid. Ingen fare.
20160721-1000: Tappet ølet i 13 flasker, snaut 6,5 l. Endte med en FG på like rundt 1010 som er hakket bedre enn det oppskriften tilsier. Alkoholprosenten blir da på 3,28%. Slet veldig med flaskefylleren som ikke tettet seg skikkelig da flaskene var fulle. Mistet nok noen desiliter på det, og mye griseri på gulvet (hadde heldigvis et håndkle der). Skal nå stå 14 dager i romtemperatur for kondisjonering. Brukte forresten sprøyte til å ha i sukkerlake i flaskene, målte opp det som skal tilsvare et CO2-innhold på 1,5.