Sist oppdatert: mai 29, 2016 at 22:12 pm
Brygget for en tid siden en American Pale Ale med kun Pale Ale-malt og Mosaic-humle. Altså en såkalt SMaSH, Single Mash and Single Hop, pale ale. Den ble såpass bra at man til og med har fått noen tilbakemeldinger om at den var bra. *stjerne i boka*. 😀
Forrige brygg var dessuten et mini-brygg på kun 6 liter, og når noe er godt så forsvinner det fort. Har derfor skrudd sammen en ny oppskrift basert på originalen men har gått bort fra SMaSH-tankegangen og lagt til litt mer.
Mosaic-humlen har en ganske høy alfasyre og fungerer fint til å gi bitterhet. Har dog lest at Magnum-humlen gir en renere og mer nøytral bitterhet enn andre typer humle. Byttet derfor ut Mosaic med Magnum for å spare Mosaic-humlen til smak og aroma.
Det som også skal prøves ut med denne oppskriften er at en del av humlen skal tilsettes ved whirlpool og stå i 20 minutter. Leste på BYO at det kan gi en rundere aroma.
Jeg har ikke helt sans for fargen som kun Pale Ale-malt gir. Et tidligere øl som ble brygget, ble fargen mer gyllen da det ble brukt litt Cara Clair (tilsvarer CaraPils). Oppskriften er derfor oppdatert med 5% Cara Clair for å gi en mer gyllen farge, og kanskje noe a la «Intensifies the beer’s body and its smoothness, promotes head formation and retention». Koketiden er selvsagt økt til 90 minutter pga. det.
Oppskriften er også skalert til bruk på en Grainfather.
Recipe Details
Batch Size |
Boil Time |
IBU |
SRM |
Est. OG |
Est. FG |
ABV |
23 L |
90 min |
38.9 IBUs |
11.5 EBC |
1.052 |
1.012 |
5.3 % |
Style Details
Name |
Cat. |
OG Range |
FG Range |
IBU |
SRM |
Carb |
ABV |
American Pale Ale |
10 A |
1.045 - 1.06 |
1.01 - 1.015 |
30 - 45 |
9.9 - 27.6 |
2.3 - 2.8 |
4.5 - 6.2 % |
Fermentables
Name |
Amount |
% |
CHÂTEAU PALE ALE |
5 kg |
94.99 |
CHÂTEAU CARA CLAIR |
263.9 g |
5.01 |
Hops
Name |
Amount |
Time |
Use |
Form |
Alpha % |
Hallertau Magnum |
15 g |
60 min |
Boil |
Pellet |
10.5 |
Mosaic (HBC 369) |
22 g |
15 min |
Boil |
Pellet |
12 |
Mosaic (HBC 369) |
26 g |
20 min |
Aroma |
Pellet |
12 |
Mosaic (HBC 369) |
52 g |
7 days |
Dry Hop |
Pellet |
12 |
Miscs
Name |
Amount |
Time |
Use |
Type |
Whirlfloc Tablet |
0.50 Items |
15 min |
Boil |
Fining |
Yeast
Name |
Lab |
Attenuation |
Temperature |
Safale American (US-05) |
DCL/Fermentis |
77% |
15°C - 23.89°C |
Mash
Step |
Temperature |
Time |
Mash In |
67°C |
60 min |
Mash Out |
76°C |
10 min |
Fermentation
Step |
Time |
Temperature |
Primary |
14 days |
19.44°C |
Aging |
30 days |
18.33°C |