022 – Jamil’s Raison D’Saison

022 - Raison D'Saison - Etikett

Sist oppdatert: juni 6, 2016 at 11:28 am

Har tidligere tatt for meg oppskriften på Saison som finnes i «Brewing classic styles» av Jamil Zainasheff og John J. Palmer. Nå har den blitt brygget.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
7 L 90 min 27.0 IBUs 9.7 EBC 1.060 1.006 7.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Saison 16 C 1.048 - 1.065 1.002 - 1.012 20 - 35 9.9 - 27.6 2.3 - 2.9 5 - 7 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 1.356 kg 77.47
CHÂTEAU MUNICH 100 g 5.72
CHÂTEAU WHEAT BLANC 100 g 5.72
CHÂTEAU CRYSTAL® 21 g 1.2
Cane (Beet) Sugar 173.2 g 9.9

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Hallertauer Hersbrucker 21.6 g 60 min Boil Leaf 3.7
Hallertauer Hersbrucker 9.6 g 0 min Boil Leaf 3.7

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Belle Saison Lallemand 75% 16.67°C - 22.22°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 64°C 90 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 30 days 18°C

Målte opp og kvernet maltet på 0,9 mm en gang. Holdt hvete-maltet utenfor og kvernet det på 0,5 mm, også det en gang. Dette fordi hvete-maltet er noe mindre enn resten av maltet.

Det som var nytt denne gangen er at mengden med vann ble økt. I stedet for 3 L pr. kg. malt, så var det økt til 4,5 L pr. kg. malt. Dette var for å se om det var lettere å holde temperaturen og lettere å sirkulere uten at maltbunnen ble sugd tørr.

Hadde i 2 dl vann i en kjele og helte det opp i et syltetøyglass da det hadde kokte i 10 minutter. Lot det stå fram til det trengtes til oppløsing av tørrgjæren.

Målte opp 7,1 l med vann og varmet det opp til 67,5 C. Hadde i maltposen og rørte inn maltet. Merket at det var lettere å røre og lettere å sirkulere med så mye vann. Varmet opp igjen mesken til 64 C og skrudde på nedtelling på 90 minutter da temperaturen var riktig. Sjekket hvert 15 minutt og varmet opp ved behov. Valgte å ikke sirkulere da lokket var på. Boka nevner at det er anbefalt å meske i 90 minutter for å få mest mulig komplett konvertering av sukker da temperaturen er såpass lav.

IMG_1296

IMG_1297

Varmet opp 6,33 l vann til 76 C og skylte da 90 minutter hadde utløpt. Må se nærmere på hvor mye mesk det skal være igjen når skyllingen er ferdig. Det var for mye i forhold til hva kjelen klarte, og måtte derfor bruke en kjele til for å få plass til alt. Det kan komme av at kokingen er på 90 minutter pga. pilsner-malt.

Da skyllingen var klar, ble pre-boil gravity målt til 1024 v/45 C som tilsvarer 1031. Skulle ha vært 1039, men da var ikke sukkeret helt i mesken. Sukkeret ble løst opp i litt vann og kokt i stedet for å ha rett oppi mesken. Tanken var å ha det oppi under kokingen da det gjenstod 15 minutter.

Startet oppvarmingen til kok, og skrudde på nedtellingen på 90 minutter da det kokte. Hadde i humlen ved 60 minutter og 0 minutter. Sukkerlaken ble helt oppi ved 15 minutter.

Helte tørrgjæren i syltetøyglasset og løste det opp. Vannet hadde da kjølt seg ned til romtemperatur.

Etter 90 minutter kok, ble vørteren kjølt ned til 20 grader. OG ble målt til 1057. Noe lavere enn forventede 1060.

IMG_1298

Endte med 7 l i gjæringskanna og hadde i gjærslurry-en etter å ha ristet inn O2. Effektiviteten var noe lavere enn forventet.

Nå skal den stå i 14 dager før den skal flaskes. Setter den inn på golvet på badet når det gjenstår 3-4 dager. Anbefalt å øke temperaturn til 27 C de siste dagene slik at gjæren kanskje kan gjære så lavt som mulig.

IMG_1299

20160604-1800: Etter litt over 14 dager med gjæring, først 10 dager på 20-24 C og deretter 5 dager på 25-28 C, ble FG målt til 998! Noe som vil gi en alkoholprosent på 7,74%.

Usikker på om en så lav FG er riktig. Bør kanskje se å få kalibrert hydrometeret. En så god utgjæring har jeg ikke opplevd. Skal nå stå 2 uker i romtemperatur for kondisjonering. Tilførte 47 g sukker som i teorien vil jo et CO2-volum på 3,0.

Observasjon:

  • 4,5 l vann pr. kg. er i overkant mye. Prøver 4 l vann neste gang.
  • Valgte å ikke sirkulere under meskingen. OG ble noe lavere enn forventet. Sirkulere neste gang?
  • Se over innstillingene i BeerSmith på kjelen som benyttes. Endre ofte med for mye mesk etter skylling enn hva kjelen klarer å ta.
  • Kalibrere hydrometer.