Klone av ølet på U Fleku

Utsiden av U Fleku.
Utsiden av U Fleku.

I forbindelse med turen til Praha var vi innom Europas eldste bryggeri med kontinuerlig drift, U Fleku. Siden 1499 har de brygget øl, et mørkt lagerøl som kan virkelig anbefales. Lettdrikkelig, mørkt men ikke som en porter eller stout. Skal ikke si at jeg er noen kjenner men dette var digg! Her er et forsøk på sette sammen en oppskrift på en klone.

U Fleku - mørkt lagerøl.
Mørkt lagerøl.

Flere steder på Internett skriver at bryggeriet benytter seg av malt fra Weyermann. Har forsøkt å lage noe tilsvarende men med malt fra Castle Malting. Ikke sikkert det blir det sammen, men det er verdt et forsøk.

NB! Det som ikke kommer fram av oppskriften, men som står nevnt i notatet, er at Black-maltet skal tilsettes ved vorlauf/skylling slik at det kun setter farge og ikke så mye smak.

I tillegg er det lagt inn 2 timers kok, med humlen ganske tidlig og ganske sent perioden.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 120 min 26.7 IBUs 59.5 EBC 1.053 1.017 4.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Specialty Beer 23 A 1.03 - 1.11 1.006 - 1.024 5 - 70 9.9 - 98.5 1.8 - 3 2.5 - 12 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 2.881 kg 50
CHÂTEAU MUNICH 1.728 kg 30
CHÂTEAU CARA GOLD® 864.2 g 15
CHÂTEAU BLACK 288.1 g 5

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Saaz 32 g 110 min Boil Pellet 3.7
Saaz 32 g 100 min Boil Pellet 3.7
Saaz 35 g 5 min Boil Pellet 3.7

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Bohemian Lager Yeast (M84) Mangrove Jack's 69% 10°C - 15°C

Mash

Step Temperature Time
Protein Rest 50°C 30 min
Saccharification 68°C 30 min
Mash Out 75.56°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 10°C
Secondary 3 days 17°C
Aging 28 days 3°C

Notes

50% Weyermann Floor-Malted Bohemian Pilsner Malt @ 1.8 °L
30% Weyermann Munich I @ 6 °L
15% Weyermann CaraMunich® II @ 45.5 °L
5% Weyermann Carafa® II @ 45.5 °L (at sparge)

3.9 oz (110 g) Saaz @ 4.5% AA (10 minutes into the boil)
3.9 oz (110 g) Saaz @ 4.5% AA (20 minutes into the boil)
4.3 oz (122 g) Saaz @ 4.5% AA (115 minutes into the boil)

I double-checked my notes from that distant brew day. You are, indeed, correct. I transferred the wrong amount of Carafa® II. It should have been 1.5%, not 5%, of the grain bill. That brings the color value down to roughly 22 SRM. This is a typo in my spreadsheet. My recipe was verified by Ivan Chramosil before publication and he, unfortunately, did not catch my error either. Sorry, but “events occur.”