Jamil’s Raisin D’Saison

02X - Raison D'Saison - Etikett

Brewing classic styles av Jamil Zainasheff og John J. Palmer inneholder 80 prisvinnende oppskrifter og er et godt utgangspunkt når man ønsker å brygge stilriktig øl. Det fine med boka er at den inneholder ekstrakt-oppskrifter med tilhørende allgrain-versjoner.

Har her tatt for meg oppskriften på saison som står på side 207-209, og tilpasset den slik at den passer mini-BIAB-kjelen og det vi har av malt og humle. Har dessverre ikke CaraMunich og har byttet det ut med Crystal i stedet. Leste forresten at CaraMunich er bare Weyermann sin versjon av krystall-malt. Muligens at det er forskjeller men det bryr man seg ikke så mye om.

For å gjenta det som står i boka. Det som kjennetegner en saison er at den skal gjæres ned ganske lavt, dvs. FG mellom 1002 og 1012. Det kan gjøres ved at man mesker på lav temperatur, tilsetter en del sukker og gjærer på høy temperatur. Planen er derfor å meske på 64C, tilsette vanlig rørsukker og starte gjæringen på 20C og øke den til 27C.

Planen er også å kverne hvetemalten for seg selv på en lavere avstand siden den er mindre, mens resten blir kvernet som vanlig.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
7 L 90 min 27.0 IBUs 9.7 EBC 1.060 1.006 7.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Saison 16 C 1.048 - 1.065 1.002 - 1.012 20 - 35 9.9 - 27.6 2.3 - 2.9 5 - 7 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 1.356 kg 77.47
CHÂTEAU MUNICH 100 g 5.72
CHÂTEAU WHEAT BLANC 100 g 5.72
CHÂTEAU CRYSTAL® 21 g 1.2
Cane (Beet) Sugar 173.2 g 9.9

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Hallertauer Hersbrucker 21.6 g 60 min Boil Leaf 3.7
Hallertauer Hersbrucker 9.6 g 0 min Boil Leaf 3.7

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Belle Saison Lallemand 75% 16.67°C - 22.22°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 64°C 90 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 20°C
Secondary 14 days 20°C
Aging 30 days 18°C