Brewing classic styles av Jamil Zainasheff og John J. Palmer inneholder 80 prisvinnende oppskrifter og er et godt utgangspunkt når man ønsker å brygge stilriktig øl. Det fine med boka er at den inneholder ekstrakt-oppskrifter med tilhørende allgrain-versjoner.
Har her tatt for meg oppskriften på saison som står på side 207-209, og tilpasset den slik at den passer mini-BIAB-kjelen og det vi har av malt og humle. Har dessverre ikke CaraMunich og har byttet det ut med Crystal i stedet. Leste forresten at CaraMunich er bare Weyermann sin versjon av krystall-malt. Muligens at det er forskjeller men det bryr man seg ikke så mye om.
For å gjenta det som står i boka. Det som kjennetegner en saison er at den skal gjæres ned ganske lavt, dvs. FG mellom 1002 og 1012. Det kan gjøres ved at man mesker på lav temperatur, tilsetter en del sukker og gjærer på høy temperatur. Planen er derfor å meske på 64C, tilsette vanlig rørsukker og starte gjæringen på 20C og øke den til 27C.
Planen er også å kverne hvetemalten for seg selv på en lavere avstand siden den er mindre, mens resten blir kvernet som vanlig.
Recipe Details
Batch Size |
Boil Time |
IBU |
SRM |
Est. OG |
Est. FG |
ABV |
7 L |
90 min |
27.0 IBUs |
9.7 EBC |
1.060 |
1.006 |
7.0 % |
Style Details
Name |
Cat. |
OG Range |
FG Range |
IBU |
SRM |
Carb |
ABV |
Saison |
16 C |
1.048 - 1.065 |
1.002 - 1.012 |
20 - 35 |
9.9 - 27.6 |
2.3 - 2.9 |
5 - 7 % |
Fermentables
Name |
Amount |
% |
CHÂTEAU PILSEN 2RS |
1.356 kg |
77.47 |
CHÂTEAU MUNICH |
100 g |
5.72 |
CHÂTEAU WHEAT BLANC |
100 g |
5.72 |
CHÂTEAU CRYSTAL® |
21 g |
1.2 |
Cane (Beet) Sugar |
173.2 g |
9.9 |
Hops
Name |
Amount |
Time |
Use |
Form |
Alpha % |
Hallertauer Hersbrucker |
21.6 g |
60 min |
Boil |
Leaf |
3.7 |
Hallertauer Hersbrucker |
9.6 g |
0 min |
Boil |
Leaf |
3.7 |
Yeast
Name |
Lab |
Attenuation |
Temperature |
Belle Saison |
Lallemand |
75% |
16.67°C - 22.22°C |
Mash
Step |
Temperature |
Time |
Mash In |
64°C |
90 min |
Fermentation
Step |
Time |
Temperature |
Primary |
14 days |
20°C |
Secondary |
14 days |
20°C |
Aging |
30 days |
18°C |