Far & sønn brygger… borte

Jon, samboer til Far & Sønn sin henholdsvis datter og søster, hadde kjøpt inn et ølsett fra Maltmons som heter Gyllen sommer. Den ble brygget på Grainfatheren.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
23 L 90 min 34.3 IBUs 11.6 EBC 1.054 1.010 5.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Bohemian Pilsner 2 B 1.044 - 1.056 1.013 - 1.017 35 - 45 6.9 - 11.8 2.3 - 2.6 4.2 - 5.4 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU CARA CLAIR 4.5 kg 81.82
CHÂTEAU CARA BLOND® 1 kg 18.18

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
East Kent Goldings (EKG) 75 g 60 min Boil Pellet 3.9
Saaz 50 g 5 min Boil Pellet 5

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Saflager Lager (W-34/70) DCL/Fermentis 75% 8.89°C - 15°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 65°C 60 min
Mash Out 75°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 21 days 10°C
Secondary 3 days 17°C
Aging 28 days 3°C

Far & sønn møtte opp og hadde med Grainfatheren. Målte opp 18,55 L vann i henhold til appen til Grainfather. Varmet det opp til 65 C og hadde i maltet som var kvernet på 0,95 mm. Da temperaturen steg til 65 C igjen startet nedtellingen på 1 time. Etter en time ble temperaturen økt til 75 C hvor den ble stående litt lenger enn 10 minutter da det tok litt tid å varme opp skyllevannet.

IMG_1211

Løftet maltrøret for skylling og skylte med 17,55 L med vann. Endte med 29,5 L. Varmet opp til kok, og startet nedtellingen på 90 minutter da rullende kok var i gang.

IMG_1214

Hadde i humlen ved angitte tidspunkter. Humlen var pakket inn i hver sin humlepose. Startet nedkjølingen til 10 C og endte med 22,5 L med en OG på 1059 i gjæringskaret. Bestemte å koke opp 2,5 L og hadde direkte i karet. Temperaturen økte til 18 C. Volumet ble 25 L med en OG på 1053. Helt innenfor.

IMG_1216

To poser med lager-gjær var løst opp i kokt vann og helt opp i karet. Satt deretter i kjelleren for gjæring. Etter planen skal den få stå i ro i 3 uker og deretter å bli flasket, og lagret kjølig 4 uker etter det.

20160502-1300: Overførte ølet til flaske. Endte med 48 stk. 0,5 L-flasker. FG ble målt til 1012, noe som vil gi en alkoholprosent på rundt 5,38%. Dette smakte skikkelig pils. Skal nå stå 2 uker i romtemperatur for kondisjonering før det skal settes kaldt for lagring.

Observasjoner:

  • Hørte tendenser til surkling i bunnen under meskingen, noe som kan tyde på for fint kvernet malt. Løste det ved å strupe pumpen.
  • Humleposene ble for tette/stramme og de endte som digre kuler. Smakte ølet etter kok og det mangler bitterhet. Kan hende det ble for tett.