Jon, samboer til Far & Sønn sin henholdsvis datter og søster, hadde kjøpt inn et ølsett fra Maltmons som heter Gyllen sommer. Den ble brygget på Grainfatheren.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
23 L | 90 min | 34.3 IBUs | 11.6 EBC | 1.054 | 1.010 | 5.7 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bohemian Pilsner | 2 B | 1.044 - 1.056 | 1.013 - 1.017 | 35 - 45 | 6.9 - 11.8 | 2.3 - 2.6 | 4.2 - 5.4 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU CARA CLAIR | 4.5 kg | 81.82 |
CHÂTEAU CARA BLOND® | 1 kg | 18.18 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 75 g | 60 min | Boil | Pellet | 3.9 |
Saaz | 50 g | 5 min | Boil | Pellet | 5 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Saflager Lager (W-34/70) | DCL/Fermentis | 75% | 8.89°C - 15°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 65°C | 60 min |
Mash Out | 75°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 21 days | 10°C |
Secondary | 3 days | 17°C |
Aging | 28 days | 3°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Far & sønn møtte opp og hadde med Grainfatheren. Målte opp 18,55 L vann i henhold til appen til Grainfather. Varmet det opp til 65 C og hadde i maltet som var kvernet på 0,95 mm. Da temperaturen steg til 65 C igjen startet nedtellingen på 1 time. Etter en time ble temperaturen økt til 75 C hvor den ble stående litt lenger enn 10 minutter da det tok litt tid å varme opp skyllevannet.
Løftet maltrøret for skylling og skylte med 17,55 L med vann. Endte med 29,5 L. Varmet opp til kok, og startet nedtellingen på 90 minutter da rullende kok var i gang.
Hadde i humlen ved angitte tidspunkter. Humlen var pakket inn i hver sin humlepose. Startet nedkjølingen til 10 C og endte med 22,5 L med en OG på 1059 i gjæringskaret. Bestemte å koke opp 2,5 L og hadde direkte i karet. Temperaturen økte til 18 C. Volumet ble 25 L med en OG på 1053. Helt innenfor.
To poser med lager-gjær var løst opp i kokt vann og helt opp i karet. Satt deretter i kjelleren for gjæring. Etter planen skal den få stå i ro i 3 uker og deretter å bli flasket, og lagret kjølig 4 uker etter det.
20160502-1300: Overførte ølet til flaske. Endte med 48 stk. 0,5 L-flasker. FG ble målt til 1012, noe som vil gi en alkoholprosent på rundt 5,38%. Dette smakte skikkelig pils. Skal nå stå 2 uker i romtemperatur for kondisjonering før det skal settes kaldt for lagring.
Observasjoner:
- Hørte tendenser til surkling i bunnen under meskingen, noe som kan tyde på for fint kvernet malt. Løste det ved å strupe pumpen.
- Humleposene ble for tette/stramme og de endte som digre kuler. Smakte ølet etter kok og det mangler bitterhet. Kan hende det ble for tett.