Sist oppdatert: mai 20, 2016 at 13:23 pm
Tok tidligere for meg en oppskrift på en såkalt nord-engelsk brun ale, som ble hentet fra «Brewing classic styles» av Jamil Zainasheff og John J. Palmer. I dag kom muligheten til å brygge den.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
7 L | 60 min | 25.9 IBUs | 39.2 EBC | 1.051 | 1.016 | 4.6 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Northern English Brown Ale | 11 C | 1.04 - 1.052 | 1.008 - 1.013 | 20 - 30 | 23.6 - 43.3 | 2.2 - 2.7 | 4.2 - 5.4 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 1.278 kg | 78.97 |
CHÂTEAU BISCUIT® | 136.2 g | 8.41 |
CHÂTEAU CRYSTAL® | 91.9 g | 5.68 |
CHÂTEAU SPECIAL B® | 91.9 g | 5.68 |
CHÂTEAU CHOCOLAT | 20.4 g | 1.26 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
East Kent Goldings (EKG) | 11 g | 60 min | Boil | Pellet | 5.8 |
East Kent Goldings (EKG) | 4 g | 5 min | Boil | Pellet | 5.8 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Burton Union Yeast (M79) | Mangrove Jack's | 68% | 16.67°C - 23.33°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 67°C | 60 min |
Mash Out | 76°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 20°C |
Secondary | 14 days | 20°C |
Aging | 28 days | 18°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Startet et par dager tidligere med å måle opp maltet og kverne det. Maltet ble kvernet på 0,90 mm en gang (bare for å se om det ga en merkbar forskjell).
Oppskriften var ikke endret siden den ble lagt ut, og målte derfor opp ca 4,9 L vann som deretter ble varmet opp til ca 72 C. Hadde i meskeposen og rørte inn maltet. Havnet litt under ønsket temperatur og varmet det opp igjen. Målte med det nye termometeret, Thermapen, og opplevde en utrolig rask og nøyaktig måling. Startet nedtellingen på 60 minutter. Sjekket underveis flere ganger mens sirkuleringen gågikk.
Merket at maltbunnen ble sugd tørr og måtte derfor strupe pumpa. Lurer på om mengden vann skal økes fra 3 L pr. kg. til f.eks. 4 eller 4,5 L neste gang.
Varmet opp 2,55 L vann til 95,3 C og helte det opp i mesken for å øke temperaturen til 76 C. Startet nedtellingen på 10 minutter.
Varmet opp ca. 4,8 L vann til 77 C og startet skyllingen da tiden var ute. Endte med en pre-boil gravity på 1033 v/41 C som i teorien skal tilsvare en gravity på 1038.
Varmet opp til koking og hadde i humlen ved angitt tider da kokingen var i gang. Roet ned kokingen noe i forhold til forrige gang.
Kjølte ned til 20C på under 10 minutter og overførte til gjæringskaret. Hadde tidligere kokt opp vann som deretter ble kjølt ned. Tørrgjæren ble så løst opp i dette.
Endte med en OG på 1050 og et overført volum på 7,5 L.
20160516-1030: Kokte opp vann og løste i sukker tilsvarende 6 gr pr. liter. Målte FG til 1011, som vil gi en alkoholprosent på 5,12%. Smaken virker litt tynn og litt syrlig, men ellers ganske god. Endte med 6,75 L på flaske.
Observasjoner:
- Mulig at mesketemperaturen ble for lav og at temperaturen ble målt på feil sted. Øl blir det nok likevel.
- Vanskelig å holde temperaturen. Bør kanskje få laget en kappe til å ha rundt kjelen.
- Ønsker meg en HERMS- eller RIMS-løsning. 🙁