Brygget en mini-batch av en klone av Kona Big Wave for en stund siden. To ting har skjedd; har smakt en original flaske med Big Wave (det lignet ikke i det hele tatt), og det begynner å bli tomt av mini-batchen. Derfor må man brygge mer/på nytt. Dessuten må man prøve noe nytt.
Til forskjell fra det som ble brygget forrige gang, inneholder nå oppskriften Cara Clair (Carapils) i stedet for Crystal da man har fått tak i riktig malt. I tillegg har man kommet over en annen klone-oppskrift som skal ligne på den opprinnelig oppskriften man brukte (dog uten Crystal-malt), men med litt andre tidspunkter på humlen. Oppskriften er oppdatert med andre humletider, økt temperatur under meskingen og lengre kok. Originalen som ble smakt var mye fyldigere i maltsmaken, og mindre fruktig i humlesmaken enn klonen.
Navnet består og den blir hetende «Monster Wave II».
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
7 L | 90 min | 21.3 IBUs | 11.5 EBC | 1.050 | 1.013 | 4.8 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Blonde Ale | 6 B | 1.038 - 1.054 | 1.008 - 1.013 | 15 - 28 | 5.9 - 11.8 | 2.4 - 2.8 | 3.8 - 5.5 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 1.44 kg | 92.31 |
CHÂTEAU CARA CLAIR | 120 g | 7.69 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Citra | 1.1 g | 60 min | Boil | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 1.1 g | 60 min | Boil | Pellet | 14.2 |
Citra | 1.1 g | 30 min | Boil | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 1.1 g | 30 min | Boil | Pellet | 14.2 |
Citra | 4.5 g | 0 min | Boil | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 4.5 g | 0 min | Boil | Pellet | 14.2 |
Citra | 7 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 13.5 |
Galaxy | 7 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 14.2 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
US West Coast Yeast (M44) | Mangrove Jack's | 73% | 15°C - 23.33°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Protein Rest | 50°C | 30 min |
Saccharification | 67°C | 60 min |
Mash Out | 76°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 19.44°C |
Aging | 30 days | 18.33°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Målte opp maltet og kvernet det 2 ganger på 1,1 mm. Tanken er å øke størrelsen for å slippe å suge maltbunnen tørr når man sirkulerer.
Kokte opp 1,5 dl vann og hadde det i et desinfisert syltetøyglass. Lot det stå til vannet hadde kjølt seg ned. Løste opp tørrgjæren i glasset 15-20 minutter før kokingen var ferdig.
Varmet opp vann i til ønsket temperatur, hadde i maltposen og rørte inn maltet. Mesket på 50-52 C i 30 minutter og økte temperaturen til 67C. Mesket i 60 minutter før temperaturen ble økt igjen til 76C. Mesket så i 10 minutter. Opplevde dog at det surklet i bunnen, noe som kan tyde på det ble litt for tett.
Endte med 12,4 L etter skylling. Pre-boil gravity ble målt til 1034; skulle ha vært 1032 ved 11,5 L. Det virket jo veldig bra.
Kokte i 90 minutter og hadde i humlen når den skulle. Kjølte ned til 18 C og overførte til gjæringkaret på 10 minutter. Bra. 🙂
Endte dog med 6,5 L og en OG på 1050. Lurer på om begeret inneholdt for mye grums da pre-boil gravity ble målt, noe som gjorde at hydrometeret ble presset opp for mye. Kokinga gikk helt fint men kokte kanskje litt for hardt. Litt for mye av væsken forsvant.
Skal nå stå 7 dager før ølet skal tørrhumles, og deretter 7 dager til før den skal flaskes.
20160328-1520: Fant fram Citra- og Galaxy-humle fra fryseren, veide opp 7 g av hver, og hadde det oppi ølet.
20160405-2145: Tappet ølet over på flaske for kondisjonering. FG målt til 1009, noe som vil gi en alkoholprosent på 5,38%. Blir nok litt høyere da 6g sukker pr. liter vil gjøre at gjærcellene vil produsere litt mer alkohol i tillegg til CO2. +0003 på OG? Det vil i så fall gi en alkoholprosent på 5,78%.
20160429-2200: Smakte på en flaske og merket en besk «usmak» i ølet. Kan det være flaske eller utstyret? Må sjekke nærmere. Ellers virket fargen helt riktig.
Observasjoner
- Kan virke som om maltposen blir for stor og tetter for mye av bunnen selv om maltet er knust på 1,1 mm.
- Kan virke som om effektiviteten ble dårligere med større størrelse på maltet.
- Mye lettere å røre i maltet med større størrelse
- Er det nødvendig med et meskesteg på 50 C? Hvorfor tok jeg med det? Hmm.
- Fargemessig og kanskje også smaksmessig så blir pale ale malt for mørk i forhold til originalen. Prøve å få tak i 2-row i stedet? Kan hende jeg tar feil men det skal muligens finnes et lysere malt enn pale ale malt som heter/kalles 2-row.
- Usikker på om det er riktig med like mye Galaxy-humle som med Citra. Var ikke som mye fruktighet i humlesmaken på originalen.
- Besk «usmak» på ferdig øl. Urent utstyr?