ABC Oregon Stout

WEB_Image ABC Oregon Stout Allgrain ølsett 25 lite1136911207

En kompis hadde kjøpt inn et ølsett, ABC Oregon Stout, fra Bryggselv AS. Tok med BIAB-kjelen og litt utstyr og dro på besøk.

Ølsettet i seg selv var ganske rett fram, og Bryggselv AS har veldig fine og enkle oppskrifter til ølsettene de har. Tok for meg oppskriften og la ingrediensene og tallene i BeerSmith.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 46.6 IBUs 94.3 EBC 1.066 1.012 7.2 %
Actuals 1.061 1.01 6.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American Stout 13 E 1.05 - 1.075 1.01 - 1.022 35 - 75 59.1 - 78.8 2.3 - 2.9 5 - 7 %

Fermentables

Name Amount %
Pale Malt (Weyermann) 5 kg 69.25
Cara-Pils/Dextrine 600 g 8.31
Wheat, Flaked 600 g 8.31
Roasted Barley (Thomas Fawcett) 500 g 6.93
Caramunich II (Weyermann) 300 g 4.16
Chocolate Malt 220 g 3.05

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Chinook 33 g 60 min Boil Pellet 13
Cascade 33 g 15 min Boil Pellet 6.5
Cascade 33 g 2 min Boil Pellet 6.5

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
California Ale (WLP001) White Labs 77% 20°C - 22.78°C

Mash

Step Temperature Time
Saccharification 65°C 60 min
Mash Out 77°C 5 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Varmet opp meskevannet til riktig temperatur og hadde i maltposen og maltet. Havnet litt under temperatur og måtte varme opp igjen mesken. Mesket i en times tid med sirkulering før vi økte temperaturen til mash-out.

IMG_1101

Mens mesken ble varmet opp til 77C ble også skyllevannet varmet opp. Utrolig fin farge på mesken.

IMG_1103

Skylte kontinuerlig over i gjæringskaret mens vi fylte fortløpende med varmt vann. Pre-boil gravity ble dessverre lavere enn forventet, 1053 mot 1058 i følge oppskriften i BeerSmith.

Kokte deretter i 90 minutter og hadde i humle i følge oppskriften.

IMG_1104

Siden det ikke var mulighet til å koble til noen kjøler til kjøkkenkranen ble ølet overført til et kar, bært ned i kjelleren og kjørt gjennom en platekjøler til et annet kar. To poser med fersk gjær av typen California Ale (WLP001) ble tatt i.

Noe lav OG men utrolig god smak og lukt. Endte med 1061 og skulle ha hatt 1066. Tror det blir bra for det. Håper i hvert fall at noen flasker kommer vår vei.

20160429-2200: Noen flasker hadde blitt «smuglet» opp til Elverum, og måtte derfor smake på en. Lukter og smaker som kaffe. Litt «hard» i smaket kanskje? Fint skum og utrolig farge. En riktig god stout. 🙂

IMG_1270