En kompis hadde kjøpt inn et ølsett, ABC Oregon Stout, fra Bryggselv AS. Tok med BIAB-kjelen og litt utstyr og dro på besøk.
Ølsettet i seg selv var ganske rett fram, og Bryggselv AS har veldig fine og enkle oppskrifter til ølsettene de har. Tok for meg oppskriften og la ingrediensene og tallene i BeerSmith.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
25 L | 90 min | 46.6 IBUs | 94.3 EBC | 1.066 | 1.012 | 7.2 % |
Actuals | 1.061 | 1.01 | 6.7 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
American Stout | 13 E | 1.05 - 1.075 | 1.01 - 1.022 | 35 - 75 | 59.1 - 78.8 | 2.3 - 2.9 | 5 - 7 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
Pale Malt (Weyermann) | 5 kg | 69.25 |
Cara-Pils/Dextrine | 600 g | 8.31 |
Wheat, Flaked | 600 g | 8.31 |
Roasted Barley (Thomas Fawcett) | 500 g | 6.93 |
Caramunich II (Weyermann) | 300 g | 4.16 |
Chocolate Malt | 220 g | 3.05 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Chinook | 33 g | 60 min | Boil | Pellet | 13 |
Cascade | 33 g | 15 min | Boil | Pellet | 6.5 |
Cascade | 33 g | 2 min | Boil | Pellet | 6.5 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
California Ale (WLP001) | White Labs | 77% | 20°C - 22.78°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Saccharification | 65°C | 60 min |
Mash Out | 77°C | 5 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 4 days | 19.44°C |
Secondary | 10 days | 19.44°C |
Aging | 30 days | 18.33°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Varmet opp meskevannet til riktig temperatur og hadde i maltposen og maltet. Havnet litt under temperatur og måtte varme opp igjen mesken. Mesket i en times tid med sirkulering før vi økte temperaturen til mash-out.
Mens mesken ble varmet opp til 77C ble også skyllevannet varmet opp. Utrolig fin farge på mesken.
Skylte kontinuerlig over i gjæringskaret mens vi fylte fortløpende med varmt vann. Pre-boil gravity ble dessverre lavere enn forventet, 1053 mot 1058 i følge oppskriften i BeerSmith.
Kokte deretter i 90 minutter og hadde i humle i følge oppskriften.
Siden det ikke var mulighet til å koble til noen kjøler til kjøkkenkranen ble ølet overført til et kar, bært ned i kjelleren og kjørt gjennom en platekjøler til et annet kar. To poser med fersk gjær av typen California Ale (WLP001) ble tatt i.
Noe lav OG men utrolig god smak og lukt. Endte med 1061 og skulle ha hatt 1066. Tror det blir bra for det. Håper i hvert fall at noen flasker kommer vår vei.
20160429-2200: Noen flasker hadde blitt «smuglet» opp til Elverum, og måtte derfor smake på en. Lukter og smaker som kaffe. Litt «hard» i smaket kanskje? Fint skum og utrolig farge. En riktig god stout. 🙂