019 – Single-hop Chinook American Stout

019 - Single-hop Chinook American Stout - Etiketter

Andre brygg ut på den doble bryggdagen var en American Stout.

Tenkte mye på stauten som en kompis brygget med litt hjelp fra undertegnede, og ønsket å lage noe tilsvarende men i mindre skala. Hadde dessverre ikke nok Cascade-humle og tilpasset oppskriften slik at kun Chinook ble brukt i stedet. Stauten ble da en Single-hop American Stout med tilsvarende malt fra Castle Malting i Belgia og kun Chinook. Økte dessuten IBU noe etter å ha lest om American Stout hos BYO, for å se om et forhold mellom bitterhet og OG på over 1,0 vil gi et godt øl.

Nytt i denne omgangen var en ny hurtigkobling fra Kina slik at pumpa kunne kobles direkte på kuleventilen på kjelen. Den ble testet og den virket tett.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
7 L 90 min 61.1 IBUs 84.4 EBC 1.064 1.012 6.8 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American Stout 13 E 1.05 - 1.075 1.01 - 1.022 35 - 75 59.1 - 78.8 2.3 - 2.9 5 - 7 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 1.477 kg 70.18
CHÂTEAU CHIT WHEAT MALT FLAKES 178.6 g 8.49
CHÂTEAU CARA CLAIR 177.3 g 8.43
CHÂTEAU ROASTED BARLEY 133.1 g 6.33
CHÂTEAU CARA GOLD® 79.9 g 3.8
CHÂTEAU CHOCOLAT 58.6 g 2.78

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Chinook 8 g 60 min Boil Pellet 12.7
Chinook 10 g 10 min Boil Pellet 12.7
Chinook 8 g 5 min Boil Pellet 12.7
Chinook 8 g 7 days Dry Hop Pellet 12.7

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Nottingham (-) Danstar 75% 13.89°C - 21.11°C

Mash

Step Temperature Time
Saccharification 65°C 60 min
Mash Out 77°C 5 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Startet kvelden før og målte opp maltet i forhold til oppskriften og kvernet det 2 ganger på 0,95 mm.

Tidlig neste morgen ble 6,31 L vann målt opp varmet opp til 70,4 C. Hadde i maltposen og maltet og varmet opp til 65 C igjen. Startet nedtellingen da temperaturen var riktig.

IMG_1131

Etter en time mesking på 65 C ble temperaturen økt til 77 C. Glemte oppvarmingen og endte på 87 C i stedet. Skylte med 7,64 L vann på 77 C. Håper det går bra for det. Pre-boil gravity ble målt til 1025 ved 65 C som tilsvarer 1041.

Glemte også 20-minutters humlen under kok som ble hatt i på 10 minutter. Justerte oppskriften i forhold til det. Håper det også går bra for det.

Etter endt kok ble vørteren kjølt ned til 20 C og OG ble målt til 1061 med 7,5 L overført til gjæringskaret.

Planen nå er å tørrhumle med 8 g Chinook-humle om 7 dager, og flaske om 14 dager (eller noe sånt).

20160306-1045: Tørrhumlet med 8 g Chinook-humle.

IMG_1147

20160313-2000: Kokte opp vann og sukker til en sukkerlake som i teorien vil gi et CO2-volum på 2,0-2,1. Det som ser ut til å være vanlig til en stout er et volum på 1,7 til 2,3. Vi satser i midten.

IMG_1160

Desinfiserte 20 stk. 0,33 L-flasker og hadde i sukkerlaken vha. en sprøyte. Tappet ølet deretter på flaskene og korket de etterpå.

IMG_1159

Målte FG til 1011. Det vil gi en alkoholprosent på 6,56%.

IMG_1161

Smaken er god. Tydelig hint av kaffe. Gleder meg til å smake på denne om 2-3 uker. Blir sikkert bedre jo lengre den blir lagret.

Observasjoner

  • Koble pumpa direkte på kuleventilen fungerte helt fint.
  • Må passe bedre på temperaturen og tiden.