Andre brygg ut på den doble bryggdagen var en American Stout.
Tenkte mye på stauten som en kompis brygget med litt hjelp fra undertegnede, og ønsket å lage noe tilsvarende men i mindre skala. Hadde dessverre ikke nok Cascade-humle og tilpasset oppskriften slik at kun Chinook ble brukt i stedet. Stauten ble da en Single-hop American Stout med tilsvarende malt fra Castle Malting i Belgia og kun Chinook. Økte dessuten IBU noe etter å ha lest om American Stout hos BYO, for å se om et forhold mellom bitterhet og OG på over 1,0 vil gi et godt øl.
Nytt i denne omgangen var en ny hurtigkobling fra Kina slik at pumpa kunne kobles direkte på kuleventilen på kjelen. Den ble testet og den virket tett.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
7 L | 90 min | 61.1 IBUs | 84.4 EBC | 1.064 | 1.012 | 6.8 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
American Stout | 13 E | 1.05 - 1.075 | 1.01 - 1.022 | 35 - 75 | 59.1 - 78.8 | 2.3 - 2.9 | 5 - 7 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 1.477 kg | 70.18 |
CHÂTEAU CHIT WHEAT MALT FLAKES | 178.6 g | 8.49 |
CHÂTEAU CARA CLAIR | 177.3 g | 8.43 |
CHÂTEAU ROASTED BARLEY | 133.1 g | 6.33 |
CHÂTEAU CARA GOLD® | 79.9 g | 3.8 |
CHÂTEAU CHOCOLAT | 58.6 g | 2.78 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Chinook | 8 g | 60 min | Boil | Pellet | 12.7 |
Chinook | 10 g | 10 min | Boil | Pellet | 12.7 |
Chinook | 8 g | 5 min | Boil | Pellet | 12.7 |
Chinook | 8 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 12.7 |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Nottingham (-) | Danstar | 75% | 13.89°C - 21.11°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Saccharification | 65°C | 60 min |
Mash Out | 77°C | 5 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 4 days | 19.44°C |
Secondary | 10 days | 19.44°C |
Aging | 30 days | 18.33°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Startet kvelden før og målte opp maltet i forhold til oppskriften og kvernet det 2 ganger på 0,95 mm.
Tidlig neste morgen ble 6,31 L vann målt opp varmet opp til 70,4 C. Hadde i maltposen og maltet og varmet opp til 65 C igjen. Startet nedtellingen da temperaturen var riktig.
Etter en time mesking på 65 C ble temperaturen økt til 77 C. Glemte oppvarmingen og endte på 87 C i stedet. Skylte med 7,64 L vann på 77 C. Håper det går bra for det. Pre-boil gravity ble målt til 1025 ved 65 C som tilsvarer 1041.
Glemte også 20-minutters humlen under kok som ble hatt i på 10 minutter. Justerte oppskriften i forhold til det. Håper det også går bra for det.
Etter endt kok ble vørteren kjølt ned til 20 C og OG ble målt til 1061 med 7,5 L overført til gjæringskaret.
Planen nå er å tørrhumle med 8 g Chinook-humle om 7 dager, og flaske om 14 dager (eller noe sånt).
20160306-1045: Tørrhumlet med 8 g Chinook-humle.
20160313-2000: Kokte opp vann og sukker til en sukkerlake som i teorien vil gi et CO2-volum på 2,0-2,1. Det som ser ut til å være vanlig til en stout er et volum på 1,7 til 2,3. Vi satser i midten.
Desinfiserte 20 stk. 0,33 L-flasker og hadde i sukkerlaken vha. en sprøyte. Tappet ølet deretter på flaskene og korket de etterpå.
Målte FG til 1011. Det vil gi en alkoholprosent på 6,56%.
Smaken er god. Tydelig hint av kaffe. Gleder meg til å smake på denne om 2-3 uker. Blir sikkert bedre jo lengre den blir lagret.
Observasjoner
- Koble pumpa direkte på kuleventilen fungerte helt fint.
- Må passe bedre på temperaturen og tiden.