018 – Münchener Dunkel – Gahr Smith-Gahrsen

018 - Munich Dunkel - Etikett

Sist oppdatert: mai 19, 2016 at 10:55 am

Når katten er borte på jentekveld så danser musa på bordet. Det ble en dobbelt bryggedag igjen. Forskjellen nå var at begge bryggene ble brygget samtidig – den ene, en bayer eller retter sagt en Munich Dunkel, ble brygget på Grainfather og den andre, en American Stout, ble brygget på mini-BIAB-kjelen. Først ut er altså en Munich Dunkel av Gahr Smith-Gahrsen.

IMG_1128

Gahr Smith-Gahrsen brygget til NM 2006 en mørk lager av typen Munich Dunkel som ble hetende Andrimne Münchener. Valgte ut denne da alt av ingredienser var tilgjengelig, den har fått veldig bra score, man selv er veldig glad i bayer og man hadde fått noen nye deler man ønsket å prøve ut. Nytt nå var en overgang mellom AGA CO2-flaske og en CO2-regulator, samt en AGA CO2-flaske. Ønsket var å ta i bruk et 19L Cornelius-fat, slik at man kunne få litt erfaring med øl på fat, tvangskarbonisering, osv.

Nytt nå var også det at meskingen skulle pågå natten over i et forsøk på å se om effektiviteten ville øke, og for å korte ned bryggetiden dagen etter. Er effektiviteten bedre så er tanken å vanne ut ølet slik at OG blir riktig i forhold til oppskriften. Altså mer øl med mindre malt.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
23 L 90 min 24.3 IBUs 36.7 EBC 1.054 1.014 5.2 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Munich Dunkel 4 B 1.048 - 1.056 1.01 - 1.016 18 - 28 27.6 - 55.2 2.2 - 2.7 4.5 - 5.6 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 2.421 kg 43.76
CHÂTEAU MUNICH 2.305 kg 41.66
CHÂTEAU CARA GOLD® 574.9 g 10.39
CHÂTEAU CRYSTAL® 138.2 g 2.5
CHÂTEAU CHOCOLAT 94 g 1.7

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Hallertauer Hersbrucker 60 g 60 min Boil Leaf 3.7
Hallertauer Hersbrucker 16 g 15 min Boil Leaf 3.7
Hallertauer Hersbrucker 22 g 5 min Boil Leaf 3.7

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Yeast Nutrient 1.00 Items 10 min Boil Other

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Saflager Lager (W-34/70) DCL/Fermentis 75% 8.89°C - 15°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 68°C 90 min
Mash Out 77°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 9°C
Secondary 3 days 18°C
Aging 56 days 2°C

Startet kvelden før og målte opp maltet i forhold til en tilpasset oppskrift til Grainfather og kvernet det 2 ganger på 1,1 mm. La også inn oppskriften i Grainfather-produsenten sin app, slik at riktig mengde meske- og skyllevann ble regnet ut.

IMG_1127

Målte opp 18,46L vann og varmet det opp til 68C. Hadde i maltet og startet sirkuleringen. Lot den stå natten over.

Tidlig neste morgen, ble mesken varmet opp til 77C og holdt der i 10 minutter da temperaturen var riktig. Skylte deretter med 15,4 L vann som holdt 77C.

IMG_1130

Målte pre-boil gravity til 1020 ved 61C som tilsvarer 1032. Ble skikkelig i stuss da det var mye lavere enn forventet. Var usikker på om det var fordi BeerSmith ikke var helt tilpasset brygging med Grainfather. Hadde i det vi hadde av DME ved start av kok. Hadde i 163 g DME som tilsvarer en økning på 2 poeng på gravity.

Kokte også 30 minutter lenger for å øke gravity på bekostning av mengden med øl.

IMG_1132

Tok også fram posen med humle og oppdaget at det var tørkede humlekongler og ikke pellets, og måtte kjapt oppdatere oppskriften i forhold til det.

IMG_1133

Da kok var ferdig ble OG målt til 1066 og det ble kjapt bestemt å vanne ut vørteren slik at OG endte på 1054. Endte med 25L.

Vørteren ble kjølt ned til 17C og overført til gjæringskar. Kjøleskapet i garasjen var da allerede stilt inn på 10C og vil da ligge mellom 9 og 11C. Nedre grense på gjæren som ble brukt var 8C og ønsket da ikke å gå ned til det.

Planen nå er å la ølet gjære på 9-11C i 14 dager før temperaturen økes til 18C hvor den blir stående i 3 dager. Etter det skal noe overføres til et 19L Cornelius-fat og tvangskarboniseres og settes til lagring på 2C i 8 uker. Resterende blir tappet på flaske og satt til samme lagring som fatet.

20160316-1600: Etter nesten 3 uker så ble gravity målt til 1016, noe som vil gi en alkoholprosent på snaue 5%. Øker temperaturen til 18C og lar den stå der noen dager, for så å senke temperaturen til 2-4C for en snau ukes tid. Smaken er god men noe uferdig. Denne skal lagres i 6-8 uker på 2C. Blir spennende!

20160430-0930: Hadde nesten glemt denne i kjøleskapet. Forsøket på tvangskarbonisering gikk ikke bra (utette slanger og regulator som ikke viste trykk), så i stedet for å ta ølet på fat etter kuldekræsjen ble gjæringskaret bare stående på 2-4C i 6 uker.

IMG_1273
FG målt til 1013.
IMG_1271
Fin og klar. God smak!

I mangel på CO2 ble ølet i stedet overført til fat og flaske sammen med litt sukkerlake (6g sukker pr. liter). FG ble målt til 1013 som vil gi en alkoholprosent på 5,38%. Skal nå stå i to uker i romtemperatur for å kondisjonere seg, så får man se nærmere på hvordan man skal løse CO2-problemet.

IMG_1275

Smaken var utrolig god men kanskje noe kraftigere enn det man forventer hvis man sammenligner med Aas eller Frydenlund Bayer. Digg blir det sikkert uansett. 😀

Observasjoner

  • Se nærmere på utregningene fra produsenten av Grainfather, slik at pre-boil gravity er tilpasset Grainfather, eller se nærmere på om BeerSmith kan tilpasses Grainfather
  • Artig med humlekongler. Så ikke ut til at det tettet filteret på Grainfather.
  • Har lest at vann fra springen i Norge er relativt rent. Hadde i 4 L vann rett fra springen i ferdig nedkjølt vørter. Blir spennende å se om det går bra.
  • Kan tyde på at mesking natten over gir økt utbytte.