017 – Donnerwetter Dunkel Weizen

017 - Donnerwetter Dunkel Weizen - Etikett

«Far & Sønn» inviterte slekt til hyggelig lag fredags ettermiddag/kveld, til smaking av øl, spise litt mat og sist men ikke minst brygging av en Dunkel Weizen på Grainfather.

Det er interesse for at flere kan bruke enheten og da må man brygge litt for å vise hvordan man kan brygge på den.

Rett etter at Grainfather sammen med en Monster Mill kvern ble kjøpt inn, ble også to ølsett kjøpt inn. «Pale Rider» og «Donnerwetter Dunkel Weizen» fra Brewolution. Førstnevnte ble brygget for en tid siden og ble riktig så bra. Nå var tiden kommet til Donnerwetter.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
23 L 60 min 34.0 IBUs 51.0 EBC 1.066 1.016 6.6 %
Actuals 1.073 0 0.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Dunkelweizen 15 B 1.044 - 1.056 1.01 - 1.014 10 - 18 27.6 - 45.3 2.5 - 2.9 4.3 - 5.6 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 4 kg 57.55
CHÂTEAU WHEAT BLANC 2 kg 28.78
CHÂTEAU SPECIAL B® 550 g 7.91
CHÂTEAU CAFÉ 400 g 5.76

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Tettnang 55 g 60 min Boil Pellet 4.5
Saaz 35 g 30 min Boil Pellet 3.8
Saaz 35 g 5 min Boil Pellet 3.8

Miscs

Name Amount Time Use Type
Yeast Nutrient 1.00 Items 10 min Boil Other

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Bavarian Wheat Yeast (M20) Mangrove Jack's 70% 15°C - 30°C

Mash

Step Temperature Time
Saccharification 65°C 90 min
Mash Out 77°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Siden oppskriften ikke inneholder nøyaktig mengde på maltet, så ble oppskriften ganske tilfeldig. Det vi vet er at det er 6,95 kg malt, tre poser med henholdsvis 55 g, 35 g og 28 g med humle. Dessuten er maltmengden tilpasset et system som skal gi 25 L med ferdig øl, noe en Grainfather ikke klarer. Derfor ble OG mye høyere enn forventet.

En tilpasset oppskrift ble lagt inn i appen til Grainfather, og etter anbefalinger fra den ble 22,25 L vann fylt oppi Grainfather for oppvarming til 65C. Kvernet deretter maltet på 1,1 mm 2 ganger.

IMG_1114

Da temperaturen på vannet traff 65C, ble malten rørt inn i vannet. Maltet ble så mesket i 90 minutter samtidig med at sirkulasjonen stod på. Etter 90 minutter ble styringsenheten satt til 77C og varmen skrudd på. Maltet ble mesket på 77C i 10 minutter.

IMG_1115

Etter endt mesking ble maltrøret hevet og 11,07 L varm vann skylt gjennom. Pre-boil gravity endte på 1063.

IMG_1117

Stilte så Grainfather-en til kok. Hadde i humlene, gjærnæringen og klarningsmiddelet på gitte tider.

IMG_1119

Da kokingen var ferdig ble motstrømskjøleren koblet til og varm vørter ble sirkulert gjennom kjøleren for å desinfisere den.

Endte med 23 L øl i gjæringskaret med OG på 1073. Hadde i rehydrert gjær av typen Mangrove Jack’s Bavarian Wheat (M20).

IMG_1120

20160304-2000: Klargjorde flasker og sukkerlake som tilsvarer ca. 7 g pr liter. Desinfiserte flaskene og hadde opp i sukkerlake med en sprøyte. Tappet ca 22 L øl i 40 stk. 0,5 L og 3 stk. 0,65 L flasker. FG endte på 1021 som tilsvarer ABV på 6,83%. God smak, skal bli morro å smake den skikkelig når den er klar.

Observasjoner

  • Ølsett er gjerne litt for «store» for Grainfather. Bedre å lage tilpassede oppskrifter og kjøpe inn alle delene selv.
  • Veldig enkelt å bruke Grainfather. Meste parten av tiden ble brukt til å skravle, smake på øl og spise nydelig pølser med surkål og potetstappe.
  • Hadde vært gøy å prøve mesking natten over for å se hvordan det blir påvirke effektiviteten.
  • Hvis man først kjøper seg et ølsett, vurder om å vanne ut ølet til riktig OG når man er ferdig.