Det ble en dobbel bryggedag i dag. Sjekket i går hva som var av humle i fryseren og sjekket på nettet hva som kan lages av det vi har av malt. Det ble derfor en «American IPA» med Magnum som bitterhumle og Cascade som smakes- og aromahumle, og en «American Pale Ale» med kun Mosaic som bitter-, smaks- og aromahumle. Pale Ale-en ble laget som en SMaSH.
Først ut var altså IPA-en.
Fant en oppskrift på nettet på en enkel IPA med Magnum og Cascade. Hadde også lyst til å prøve First Wort Hopping (FWH) og leste opp på det. Satte sammen en oppskrift til bruk med mini-BIAB, og tok 30% av humlen som normalt blir brukt mellom 20 og 0 minutter og hadde den i mesken da meskingen var ferdig og før koking. Endret bitterheten på oppskriften slik at den ikke ble for bitter. Mesketemperaturen ble satt til 66C, altså middels fylde.
I tillegg ble stekeovnen testet til å holde mesken på 66C. Testet først med vann og så at den holdt det fint. Satte derfor hele kjelen inn i ovnen med mesken, men den klarte ikke høyere enn 61C. Lot den stå natta over, men temperaturen hadde vært for lav. Kan bruke steketermometer men ovnen klarer da ikke å holde riktig temperatur over tid (Skrur seg av når temperaturen er riktig). Satte kjelen på plata og gjennomførte meskingen som normalt.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
7 L | 60 min | 60.7 IBUs | 21.4 EBC | 1.067 | 1.014 | 6.9 % |
Actuals | 1.06 | 0 | 0.0 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
American IPA | 14 B | 1.056 - 1.075 | 1.01 - 1.018 | 40 - 70 | 11.8 - 29.6 | 2.2 - 2.7 | 5.5 - 7.5 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
CHÂTEAU PALE ALE | 2 kg | 95.24 |
CHÂTEAU CRYSTAL® | 100 g | 4.76 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Cascade | 5 g | 60 min | First Wort | Pellet | 6.7 |
Hallertau Magnum | 10 g | 60 min | Boil | Pellet | 10.5 |
Cascade | 5 g | 30 min | Boil | Pellet | 6.7 |
Cascade | 3 g | 10 min | Boil | Pellet | 6.7 |
Cascade | 4 g | 3 min | Boil | Pellet | 6.7 |
Cascade | 4 g | 0 min | Boil | Pellet | 6.7 |
Cascade | 10 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 6.7 |
Miscs
Name | Amount | Time | Use | Type |
---|---|---|---|---|
Whirlfloc Tablet | 0.37 Items | 15 min | Boil | Fining |
Yeast Nutrient | 1.00 Items | 10 min | Boil | Other |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
Safale American (US-05) | DCL/Fermentis | 77% | 15°C - 23.89°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 66.67°C | 60 min |
Mash Out | 75.56°C | 10 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 14 days | 19.44°C |
Aging | 30 days | 18.33°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
20160129-1855: Kverna var stilt inn på 0,9 mm. Kvernet 2 kg «Pale Ale»-malt og 100 g Crystal-malt en gang.
20160129-1910: Målte opp 5,5 L vann og varmet det opp til 73C. Hadde i maltposen og maltet, og satte hele kjelen i ovnen. Sjekker status i løpet av kvelden og i morgen tidlig.
20160130-0600: For lav temperatur i ovnen. Flyttet kjelen til komfyren, satte på plate og satte på sirkulering.
20160130-0610: Traff 66C. Sjekker hvert 15. minutt. Finner fram alt annet utstyr.
20160130-0645: Litt lav temperatur og måtte varme opp til 66C. Målte opp alt av humle og tilsetninger. Kokte opp vann for å rehydrere tørrgjæren. Helte vannet i et desinfisert syltetøyglass. Gjæren skal deles på denne og neste batch.
20160130-0715: Varmet opp 3,07 L vann til 94C, og hadde det i kjelen. Økte temperaturen til 76C for Mash Out. Starter nedtelling på 10 minutter. Varmet opp vann til skylling.
20160130-0725: Ferdig med Mash Out og startet kontinuerlig skylling. Pumpet mesken over i et kar mens varmt vann helles forsiktig over. Hadde allerede hatt FWH-humlen i karet før skylling.
20160130-0735: Skylling ferdig. Pre-boil gravity målt til 1035 v/59C som tilsvarer 1048. Skulle vært 1049.
20160130-0740: Startet oppvarming til koking.
20160130-0745: Koblet opp motstrømskjøleren og fylte den med vann.
20160130-0750: Kok. Hadde i 60-minutters humle.
20160130-0820: Hadde i 30-minutters humle.
20160130-0835: Desinfiserte motstrømskjøleren ved å pumpe kokende vørte gjennom. Hadde i whirlfloc.
20160130-0840: Hadde i 10-minutters humle samt gjærnæring.
20160130-0847: Hadde i 3-minutters humle.
20160130-0850: Kok ferdig. Startet nedkjøling.
20160130-0900: Nedkjøling ferdig. 20C. Overførte ølet til gjæringskaret.
20160130-0915: Ferdig. 7,75 L. OG målt til 1060. Skulle ha vært 1069.
Skal nå stå i 2 uker og flaskes etter det. Tørrhumles om 7 dager.
20160205-1700: Skal egentlig tørrhumles i morgen, etter 7 dager gjæring, men tok det i dag fredag. Blir en hektisk dag i morgen. Hadde i 10 g med Cascade-humle.
20160209-1715: Får ikke mulighet til å flaske til helga. Setter dunken i kjøleskapet for kuldekræsj på torsdag kveld og tar i gelatin på fredag morgen. Flasker da i løpet av uka.
20160211-2210: Satte 10 L-dunken med øl i kjøleskapet for kuldekræsj.
20160216-2130: Kokte vann med sukker i 10 minutter og lagde sukkerlake som vil gi et CO2-volum på 2,3 når ølet er ferdig kondisjonert. Tappet 21 stk. 0,33 L flasker som tilsvarer 6,93 L med ferdig øl, og hadde i sukkerlake vha. sprøyte. OG ble målt til 1003 som er veldig god utgjæring. ABV blir da beregnet til 7,48%. Flaskene skal nå stå til kondisjonering i 2 uker før de settes til lagring. Gleder meg til å smake på ferdig produkt da smaken var veldig god. Fin bitterhet og god smak av humle.
Observasjoner
- Selv med god kok, koker det ikke bort så mye som forventet. OG er lavere enn forventet siden det er for mye av vørteren igjen. Må endre det til en senere gang.
- FWH ser ut til å fungere greit.
- Sirkulering og en liten lunk på plate ser ut til å holde fint på temperaturen under meskingen.
- Mesking i stekeovnen var ingen suksess.