014 – Klone av «Kona Big Wave Golden Ale»

 

014 - Monster Wave - Etikett

Hadde lyst til å brygge en klone av Kona Big Wave Golden Ale, og teste ut den «nye» mini-BIAB-kjelen til å lage 6-7 L (nok til 12 stk. 0,5 L flasker). Tok derfor utgangspunkt i informasjon som Kona Brewing Co hadde lagt ut om ølet, samt en del klone-oppskrifter som allerede lå ute:

  • Bitterhet er målt til 21 IBU.
  • Alkoholprosenten er 4,4%.
  • OG er 10,3°P som tilsvarer ca. 1041.
  • Malt er «Pale Ale» og Caramel.
  • Humle er Galaxy og Citra.

Ut fra det kan vi se at forholdet mellom bitterhet og OG er 0,512. Lav alkoholprosent og lav OG kan tyde på lav mesketemperatur.

Gikk til anskaffelse av ingrediensene men kjøpte dessverre inn Crystal-malt i stedet for Caramel (eller Cara Blond som den lokale bryggebutikken pusher). Får håpe det går bra selv om det ikke akkurat blir en Blonde Ale lenger. Derfor blir den hetende «Monster Wave», da det er en vanskapning av «Big Wave». 😉

Målte opp maltet og kvernet det kvelden før. Stod opp tidlig neste morgen og satte i gang.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
7 L 60 min 21.1 IBUs 18.4 EBC 1.042 1.006 4.6 %
Actuals 1.044 1.008 4.7 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Blonde Ale 6 B 1.038 - 1.054 1.008 - 1.013 15 - 28 5.9 - 11.8 2.4 - 2.8 3.8 - 5.5 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 1.2 kg 92.1
CHÂTEAU CRYSTAL® 102.9 g 7.9

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Citra 1.4 g 60 min Boil Pellet 13.5
Galaxy 1.4 g 60 min Boil Pellet 14.2
Citra 1.5 g 10 min Boil Pellet 13.5
Galaxy 1.5 g 10 min Boil Pellet 14.2
Citra 4.5 g 0 min Boil Pellet 13.5
Galaxy 4.5 g 0 min Boil Pellet 14.2

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.14 Items 15 min Boil Fining
Yeast Nutrient 1.00 Items 10 min Boil Other

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C - 23.89°C

Mash

Step Temperature Time
Protein Rest 50°C 30 min
Saccharification 64°C 75 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

20160123-1700: Målte opp 1,2 kg «Pale Ale»-malt og 100 g Crystal-malt. Skulle ha vært «Cara Blond», men klarte å kjøpe feil. Kvernet malten på 0,85 mm 2 ganger.

IMG_1075

20160124-0550: Målte opp like under 4 liter og startet oppvarmingen. Klargjorde alt annet.

20160124-0605: Traff på 54C og hadde oppi maltposen og deretter maltet. Målte 51C. Startet nedtelling på 30 min. Sirkulerer hele tiden.

20160124-0635: Startet oppvarmingen til 64C.

20160124-0645: Traff på 64C men hadde for sterk varme på og endte på 68C. Hadde i 6 dl kaldt vann og endte på 65C. Startet nedtelling på 75 min.

NB! Maltet var for fint kvernet slik at pumpe sugde bunnen tørr; stuck mash. Strupet krana på kjelen. Fungerte fint. Varmet opp 7,4 l skyllevann til 76C.

IMG_1076

20160124-0758: Startet oppvarmingen til 76C.

20160124-0808: Traff på 76C og startet nedtelling på 10 min.

20160124-0818: Pumpet mesken over i gjæringskaret og hadde kontinuerlig i skyllevann. Fly sparge.

20160124-0838: Startet oppvarming til koking. Målte SG til 1020 ved 60C, noe som tilsvarer 1033. Skulle ha vært 1030.

20160124-0848: Kok. Hadde i 60-min humle.

IMG_1078

20160124-0854: Rehydrerte tørrgjæren i et syltetøyglass med kokt og nedkjølt vann. Ristet.

20160124-0917: Koblet til motstrømskjøleren og fylte den med vann.

20160124-0933: Desinfiserte motstrømskjøleren ved å sirkulere kokende vørter. Hadde i whirlfloc med 15 min igjen.

20160124-0938: Hadde i 10-min humle og gjærnæing.

20160124-0948: Hadde i 0-min humle og startet nedkjøling.

20160124-0958: Kjølte ned til 18C. Lagde en virvelstrøm og satte på lokket. Lar den stå noen minutter.

IMG_1080

20160124-1010: Flyttet nedkjølt vørter til gjæringskar på 10 l. Endte som forventet med 7 l. OG ble målt til 1044.

20160124-1030: Ferdig ryddet og vasket. Tid: 4 timer 45 minutter.

Skal flaskes søndag 7. februar.

20160205-1710: Siden ølet skal flaskes på søndag 7. februar, ble hele 10 liters dunken satt i kjøleskapet for kuldekræsj. Når temperaturen er under 10C skal litt gelatin løst opp i vann tas oppi.

20160206-0840: Løste opp 1/3 ts med gelatinpulver i 1 dl vann som ble varmet opp til mellom 50 og 70C i mikrobølgeovnen. Helte rett opp i ølet.

20160207-2130: Kokte opp vann sammen med 32,1 g sukker som i teorien skal gi C02 på 2,3. Tappet ølet over i 12 flasker, hadde i sukkerlaken med sprøyte og satte på kork. Veldig klart og fint øl.

IMG_1096 IMG_1097

IMG_1098

FG var 1008 som gir en ABV på 4,7%. Smaken er god med et preg av tropisk nektar. Kanskje noe «tynn» i munnfølelsen, men det lover godt. Nå skal flaskene sette til kondisjonering i 2 uker.

IMG_1099

Hvis denne blir brygget igjen, så kan følgende gjøres:

  • Meskes på høyere temperatur; 65/66C.
  • Tørrhumles. Har sett andre oppskrifter hvor det gjøres og tilbakemeldingene er gode.
  • Muligens en annen type gjær enn US-05 er å foretrekke? Noen tipset om WYEAST 1332 Northwest Ale.

Observasjoner

  • Termometeret på kjelen er helt feil plassert. Får vurdere om å bytte kjele hvis det dukker opp en billig kjele en annen gang.
  • Strup pumpa hvis maltbunnen suges tørr.
  • Kvern på 0,9 mm neste gang, og bare en gang.
  • Ved oppvarming til neste meskesteg, skru ned plate litt før riktig temperatur, slik at temperaturen ikke blir for høy.
  • Kjøp riktig malt neste gang.