012 – SMaSH Pilsner

012 - Smash Pilsner - Etikett

Det er artig å brygge øl. Hele prosessen er artig; planlegging, klargjøring, brygging og rydding. Nei, kanskje ikke rydding. Men smaking er artig. Ikke alltid at det blir like godt, men har dog sjeldent hatt behov for å helle ut. Er det bare passe godt så gir man det bort. 😉

Jeg har alltid hatt lyst til å lage en tysk pilsner… kun med en type humle og en type malt. En så kalt SMaSH eller rettere sagt en «Single Malt and Single Hop». Hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjør det enkelt? Man tager kun pilsner malt og kun Saaz-humle. Eller dvs. Saaz er jo fra Tjekkia og hører vel egentlig ikke under stiltypen «German Pilsner (Pils)», hvis jeg skjønte beskrivelsen korrekt. Samme det… det er jeg som lager øl. 200 g med deilig Saaz-humle, både som bitter-, smaks- og aroma-humle.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 37.8 IBUs 6.5 EBC 1.060 1.010 6.5 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
German Pilsner (Pils) 2 A 1.044 - 1.05 1.008 - 1.013 25 - 45 3.9 - 9.9 2.4 - 2.8 4.4 - 5.2 %

Fermentables

Name Amount %
Pilsner (2 Row) Ger 6 kg 100

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Saaz 60 g 60 min Boil Pellet 3.7
Saaz 45 g 30 min Boil Pellet 3.7
Saaz 45 g 10 min Boil Pellet 3.7
Saaz 50 g 2 min Boil Pellet 3.7

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Gelatin 0.50 tsp 5 days Primary Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
German Lager (WLP830) White Labs 77% 10°C - 12.78°C

Mash

Step Temperature Time
Protein Rest 50°C 30 min
Saccharification 64.44°C 75 min
Mash Out 75.56°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 7 days 12°C
Secondary 7 days 18°C
Tertiary 5 days 0°C
Aging 14 days 20°C

Notes

Step 1: Primary Fermentation
- Kjøl vørter til 9 C, ha i gjær, sett til gjæring i 12 C.
- 50% utgjæring etter 4-7 dager. Mål SG. (OG-SG)/OG = 0,5. F.eks. (48-24)/48=0,5.

Step 2: The Ramp Up
- Øk temperaturen til 18 C. Ferdig når SG er stabil over 3 dager (4-10 dager).

Step 3: The Ramp Down
- Senk temperaturen til -1/0 C. Ferdig når ølet har klarnet (3-5 dager). Eventuelt ha i gelatin når temperaturen er 10 C.

Step 4: Packaging & Storage
- Ølet flaskes og kondisjoneres på 21 C i 2-3 uker
- Senk temperaturen til 3 C og la flaskene stå i 5+ dager.

20151209-1845: Kokte opp 3L vann og hadde i 300g med DME. Kjølte ned, hadde i gjæren og satte den på magnetrøreren.

20151211-0700: Satte gjærstarteren til kuldekræsj.

20151211-2200: Klargjorde for brygging i morgen. Økte mengden med malt til 6kg for å kompensere for at jeg ikke har noe DME igjen (under 100g) og at det er det jeg har av ferdigkvernet malt. Pre-boil gravity er 1052.

20151212-0500: Startet oppvarmingen av 18l (6kg x 3l) til 54C. Klargjorde alt annet.

20151212-0530: Traff 54C og hadde i maltet. Målte 50C. Skal stå i 30 min.

20151212-0555: Startet økningen til 64C.

20151212-0605: Traff 64C og startet nedtellingen på 75 min. Sjekker hvert kvarter.

20151212-0715: Startet økningen til 76C. Startet også oppvarmingen av skyllevann.

20151212-0725: Traff 76C og startet nedtellingen på 10 min.

20151212-0745: Tømte ut 10l med meskevann og hadde i 10l med skyllevann på 76C. Sirkulerte. Startet oppvarmingen av nye 10l med skyllevann. Rører av og til.

20151212-0805: Tømte ut 10l med meskevann og hadde i nye 10l med skyllevann på 76C. Sirkulerte. Byttet kar til å ha meskevannet i slik at det ikke skal være for tungt å helle tilbake i kjelen igjen. 20l i det ene karet og 10l i det andre karet.

20151212-0820: Tømte ut siste 10l med meskevann.

20151212-0825: Startet oppvarmingen til kok. Målte Pre-boil G til 1035 ved 58C, som er 1047. Skulle vært 1052. 32,5l før kok. 2,5l gjennværende i kjelen samt fra maltet.

20151212-0855: Kok startet. Koblet til motstrømskjøleren og fylte den med vann, og fjernet skummet på toppen av vørteren. Hentet gjærstarteren fra kjøleskapet og dekanterte den.

20151212-0925: 60 min humle.

20151212-0955: 30 min humle.

20151212-1010: whirlflok siste 15 min. Åpnet krana for å desinfisere motstrømkjøleren.

20151212-1015: 10 min humle.

20151212-1023: 2 min humle.

20151212-1025: Kok ferdig. Tok sleiva og rørte rundt i vørteren for å skape en virvelstrøm slik at humlerester og annet legger seg i midten. Startet nedkjølingen. Strypet avrenningen men klarte kun 15C på ølet. Veldig klar vørter ut.

20151212-1115: Pisket opp vørteren med betongrøreren og hadde i gjærstarteren. Satte ølet til gjæring i kjøleskapet på 12C.