Det kom et spørsmål fra svoger Jon om vi kunne brygge øl til en kompis. Opprinnelig var spørsmålet om vi kunne brygge juleøl til en som ikke hadde utstyr til å gjøre det selv. «Det er greit, men hvilket juleøl?», spurte vi? Det måtte han komme tilbake til.
Noen dager senere kom svaret. Ikke bare et øl, men flere øl. Det var flere som ønsket seg øl. Ingredienser til tre forskjellige øl ble bestilt fra Bryggselv AS – juleøl, kölsch og IPA.
Kölsch-en som ble bestilt var et ølsett fra Bryggselv AS som heter Kölsch Allgrain Ølsett (Gahr Edition). Siden settet kom med to ganske ferske gjærpakker så ble ingen gjærstarter satt.
Recipe Details
Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|
25 L | 90 min | 24.5 IBUs | 5.7 EBC | 1.046 | 1.008 | 5.0 % |
Style Details
Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kölsch | 6 C | 1.044 - 1.05 | 1.007 - 1.011 | 20 - 30 | 6.9 - 9.9 | 2.4 - 2.8 | 4.4 - 5.2 % |
Fermentables
Name | Amount | % |
---|---|---|
Pilsen (BestMälz) | 4.4 kg | 91.67 |
Wheat Malt, Ger | 400 g | 8.33 |
Hops
Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % |
---|---|---|---|---|---|
Hallertauer Mittelfrueh | 43 g | 60 min | Boil | Pellet | 4.7 |
Hallertauer Mittelfrueh | 20 g | 15 min | Boil | Pellet | 4.7 |
Miscs
Name | Amount | Time | Use | Type |
---|---|---|---|---|
Whirlfloc Tablet | 0.50 Items | 15 min | Boil | Fining |
Yeast
Name | Lab | Attenuation | Temperature |
---|---|---|---|
German Ale/Kolsch (WLP029) | White Labs | 75% | 18.33°C - 20.56°C |
Mash
Step | Temperature | Time |
---|---|---|
Mash In | 64°C | 60 min |
Mash Out | 78°C | 5 min |
Fermentation
Step | Time | Temperature |
---|---|---|
Primary | 3 days | 15.56°C |
Secondary | 12 days | 15.56°C |
Aging | 30 days | 17.22°C |
Download
Download this recipe's BeerXML file |
Utstyret ble klargjort kvelden før og bryggingen startet tidlig på morgenen.
20151010-0830: Fylte på vann i kjelen og startet oppvarmingen. Gikk for stegmesking som stod i oppskriften fra Bryggselv; 55C i 15 min., 66C i 45 min. og 77C i 5 min. Startet på 58C og traff 55C da maltet kom i meskeposen. Startet nedtellingen på 15 min. Sirkulerte under hele meskingen og skyllingen.
20151010-0905: Varmet opp til neste steg på meskingen. Traff på 66C og startet nedtellingen på 45 min.
20151010-0940: Varmet opp til neste steg, men havnet på 82C. Lot det være og startet nedtellingen på 5 min. Varmet opp skyllevann.
20151010-1045: Tømte kjelen for meskevann og startet stegskylling.
20151010-1105: Tømte kjelen igjen og startet andre runde med stegskylling.
20151010-1115: Pre-boil G: 1022 v/64C = 1037. Skulle vært ca 1040. ME endte da på 81,6%! Bestemmer å tilsette spraymalt for å øke G til 1040. Det tilsvarer ca 260 gr. Startet oppvarmingen til koking.
20151010-1200: Koker. Tilsetter spraymalt.
20151010-1230: 60 min humle tas i.
20151010-1315: 15 min humle tas i sammen med whirlfloc.
20151010-13:30: Ferdig kok. Nedkjøling startet. Endte på 24C kl. 13:47. OG: 1032 v/66C = 1048. Veldig fornøyd med brygging.