002 – Klone av «Ægir’s India Pale Ale»

002 - IPA - Etikett

Neste øl ut var en IPA fra boka «Ølbrygging – Fra hånd til munn». Ingredienser til Ægir sin India Pale Ale på s. 111 ble kjøpt inn. Siden dette også var første ølet med fersk gjær, ble det også satt en gjærstarter.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 44.0 IBUs 17.2 EBC 1.069 1.017 6.9 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 11.8 - 29.6 2.2 - 2.7 5.5 - 7.5 %

Fermentables

Name Amount %
Pale Malt (Weyermann) 6.4 kg 87.67
Carahell (Weyermann) 600 g 8.22
Caramunich I (Weyermann) 300 g 4.11

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Centennial 24.5 g 60 min Boil Pellet 10.2
Galena 22 g 60 min Boil Pellet 11.4
Centennial 19.6 g 5 min Boil Pellet 10.2
Citra 125 g 7 days Dry Hop Pellet 12
Centennial 73.5 g 7 days Dry Hop Pellet 10.2

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
California Ale V (WLP051) White Labs 73% 18.89°C - 21.11°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Kjøpte inn en 5 L dunk med vann fra Rema 100o og brukte den som beholder til gjærstarter. Etter beregningene for hvor mye gjær som trengs, ble det gjennomført 3 steg siden det ble ristet manuelt på gjærstarteren.

Målte opp 21,9 L i kjelen og varmet opp til strike-temperatur. Hadde i maltposen og maltet, og måtte varme opp mesken da temperaturen hadde falt for mye. Da riktig temperatur var oppnådd, ble kjelen satte til siden og pakket inn i en dyne. Sjekket status hver 15. min.

Mens meskinga pågikk ble humlen målt opp. Kokte opp 10,6 L med skyllevann til mash out, som ble helt opp da meskinga var over. Fikk kun plass til 8 L da det var fullt.

Hadde maltposen opp i en annen beholder og skylte videre med mer vann. Helte vannet deretter over i kjelen slik at volumet var ca. 31 L. Startet oppvarmingen til kok. Målte pre-boil gravity til 1042 ved 52 grader, som tilsvarer 1052.

Hentet gjærstarteren som hadde stått til kuldekræsj og dekanterte den. Ristet opp resten.

Hadde i humlen under koking.

Etter kok ble vørteren kjølt ned til 23 grader. OG ble målt til 1060. Helte alt over i gjæringskaret og ristet inn så mye O2 som var mulig. Hadde deretter i gjærslurry’n.

Tørrhumlet etter 7 dager.

Etter 14 dager var det tid for flasking. Koket opp 4 dl med 135 g sukker som i teorien skal gi 2,4 CO2 (som er innenfor normalen for IPA). Hadde sukkerlaken direkte opp i et annet kar og overførte ølet dit. Endte med 22 L fordelt på 24+24+13 stk. 0,33 L flasker. FG ble målt til 1012. ABV blir da noe slikt som 6,3%.