
Neste øl ut var en IPA fra boka «Ølbrygging – Fra hånd til munn». Ingredienser til Ægir sin India Pale Ale på s. 111 ble kjøpt inn. Siden dette også var første ølet med fersk gjær, ble det også satt en gjærstarter.
Recipe Details
| Batch Size | Boil Time | IBU | SRM | Est. OG | Est. FG | ABV | 
|---|---|---|---|---|---|---|
| 25 L | 60 min | 44.0 IBUs | 17.2 EBC | 1.069 | 1.017 | 6.9 % | 
Style Details
| Name | Cat. | OG Range | FG Range | IBU | SRM | Carb | ABV | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| American IPA | 14 B | 1.056 - 1.075 | 1.01 - 1.018 | 40 - 70 | 11.8 - 29.6 | 2.2 - 2.7 | 5.5 - 7.5 % | 
Fermentables
| Name | Amount | % | 
|---|---|---|
| Pale Malt (Weyermann) | 6.4 kg | 87.67 | 
| Carahell (Weyermann) | 600 g | 8.22 | 
| Caramunich I (Weyermann) | 300 g | 4.11 | 
Hops
| Name | Amount | Time | Use | Form | Alpha % | 
|---|---|---|---|---|---|
| Centennial | 24.5 g | 60 min | Boil | Pellet | 10.2 | 
| Galena | 22 g | 60 min | Boil | Pellet | 11.4 | 
| Centennial | 19.6 g | 5 min | Boil | Pellet | 10.2 | 
| Citra | 125 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 12 | 
| Centennial | 73.5 g | 7 days | Dry Hop | Pellet | 10.2 | 
Yeast
| Name | Lab | Attenuation | Temperature | 
|---|---|---|---|
| California Ale V (WLP051) | White Labs | 73% | 18.89°C - 21.11°C | 
Mash
| Step | Temperature | Time | 
|---|---|---|
| Mash In | 66°C | 60 min | 
| Mash Out | 76°C | 10 min | 
Fermentation
| Step | Time | Temperature | 
|---|---|---|
| Primary | 4 days | 19.44°C | 
| Secondary | 10 days | 19.44°C | 
| Aging | 30 days | 18.33°C | 
Download
| Download this recipe's BeerXML file | 
Kjøpte inn en 5 L dunk med vann fra Rema 100o og brukte den som beholder til gjærstarter. Etter beregningene for hvor mye gjær som trengs, ble det gjennomført 3 steg siden det ble ristet manuelt på gjærstarteren.
Målte opp 21,9 L i kjelen og varmet opp til strike-temperatur. Hadde i maltposen og maltet, og måtte varme opp mesken da temperaturen hadde falt for mye. Da riktig temperatur var oppnådd, ble kjelen satte til siden og pakket inn i en dyne. Sjekket status hver 15. min.
Mens meskinga pågikk ble humlen målt opp. Kokte opp 10,6 L med skyllevann til mash out, som ble helt opp da meskinga var over. Fikk kun plass til 8 L da det var fullt.
Hadde maltposen opp i en annen beholder og skylte videre med mer vann. Helte vannet deretter over i kjelen slik at volumet var ca. 31 L. Startet oppvarmingen til kok. Målte pre-boil gravity til 1042 ved 52 grader, som tilsvarer 1052.
Hentet gjærstarteren som hadde stått til kuldekræsj og dekanterte den. Ristet opp resten.
Hadde i humlen under koking.
Etter kok ble vørteren kjølt ned til 23 grader. OG ble målt til 1060. Helte alt over i gjæringskaret og ristet inn så mye O2 som var mulig. Hadde deretter i gjærslurry’n.
Tørrhumlet etter 7 dager.
Etter 14 dager var det tid for flasking. Koket opp 4 dl med 135 g sukker som i teorien skal gi 2,4 CO2 (som er innenfor normalen for IPA). Hadde sukkerlaken direkte opp i et annet kar og overførte ølet dit. Endte med 22 L fordelt på 24+24+13 stk. 0,33 L flasker. FG ble målt til 1012. ABV blir da noe slikt som 6,3%.