001 – Belgisk Wit

IMG_0472

Sommeren 2013 var familien på besøk hos tidligere naboer i Kragerø. Der fikk vi smake hjemmebrygget øl, og jeg ble frelst. Dette måtte jeg prøve selv.

Julen 2013 fikk jeg «Ølbrygging – Fra hånd til munn» i gave fra min kone. Boka ble lest fra perm til perm og lysten til å brygge selv ble bare større og større.

Sommeren 2014, etter nesten et år med å spare og kjøpe inn utstyr, var jeg klar. Siden vi var på ferie dro jeg og guttungen innom Humle og Malt. Der kjøpte vi inn malt, humle og gjær til det første ølet.

Jeg bestemte meg for Haandbryggerlaugets Wit Brud på s. 152 i «Ølbrygging – Fra hånd til munn». Først og fremst fordi det så ut som en spennende oppskrift og at den fint kunne gjæres i romtemperatur.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 18.0 IBUs 6.3 EBC 1.048 1.015 4.3 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 3.9 - 7.9 2.4 - 2.9 4.5 - 5.5 %

Fermentables

Name Amount %
Pilsner (Weyermann) 2.75 kg 50
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2.75 kg 50

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Northern Brewer 24.5 g 60 min Boil Pellet 7.1
Saaz 22 g 5 min Boil Pellet 3

Miscs

Name Amount Time Use Type
Orange Peel, Sweet 40.00 g 1 min Boil Spice
Coriander Seed 25.00 g 1 min Boil Spice

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Safbrew Wheat (WB-06) DCL/Fermentis 68% 15°C - 23.89°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 67°C 60 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

På forhånd ble riktig mengde humle regnet ut siden alpha-prosenten var lavere enn hva oppskriften tilsa.

Dagen startet med å klargjøre alt utstyret. Målte deretter opp vannet som skulle i kjelen, og varme det opp til riktig temperatur. Kokte også opp vannet som skulle brukes til tørrgjæren siden den måtte romtempereres før gjæren skulle oppi.

Merket tidlig at det var veldig vanskelig å holde korrekt temperatur under meskingen, men det gikk på et vis.

Etter meskingen ble det skylt med for lite skyllevann, slik at mengden med vørter som skulle kokes var for lite. Ellers gikk kokingen helt fint.

Kjølte ned til 23C og målte OG til 1050 i kun 19 L. Det skulle være 1048 og 25 liter. Kokte opp og kjølte ned ca. 6 L og hadde det i gjæringkaret. Endte med litt over 24 L og målte OG til 1040.

Det var mye som gikk feil underveis, og det endte med et øl som nesten ikke smakte noe. Det virket veldig tynt men ble til slutt drikket opp.