045 – Standard Pils

Årets første brygging endte med to brygg på samme dag. Med to kjeler var det ikke noe problem å slå to fluer i en smekk. Først ut var en helt ordinær tysk pils, her kun kalt «standard pils».

Det er kanskje fælt å si det, og kanskje litt som å banne i kirka, men som tørstedrikk eller øl til generelt bruk, så smaker Carlsberg ikke så veldig ille. Faktisk så godt at man har lyst til å brygge noe lyst og lett og som kanskje kan matche det.

I tillegg måtte vi prøve ut en nyinnkjøpt dyppvarmer fra Ølbrygging.no.

Tok utgangspunkt i en del oppskrifter på nettet og skrudde sammen noe basert på det man har av malt og humle. Hadde tilfeldigvis også en liten slant med WLP800 liggende fra en tidligere brygging som kunne brukes til dette.

Planen var også å gjøre et første forsøk på vannjustering basert på kalkulatoren på Bryggekalkulator.no. Men… alt ble bare glemt under klargjøringen så det skjedde ikke. Oppskriften inneholder likevel de justeringene som skulle benyttes.

Får prøve å huske det neste gang. 😉

Og siste men ikke minst. Siden bryggingen også ble tatt litt på sparket, rakk vi ikke å lage en skikkelig gjærstarter. Derfor ble det bestemt at det heller skulle settes en «vitalitetsstarter». Dvs. koke opp 5 dl vann med 57 g DME (SG på 1040), kjøle det ned til romtemperatur og la gjæren kose seg i blandingen i 4 timer før alt helles i vørteren. Da skal man angivelig sikre seg at gjæren, selv om antallet ikke nødvendigvis er stort nok, er klar til å spise sukker. Vi får se hvordan det går.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 24.8 IBUs 5.0 EBC 1.043 1.007 4.8 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
German Pils 5 D 1.044 - 1.05 1.008 - 1.013 22 - 40 3.9 - 9.9 2.5 - 3.2 4.4 - 5.2 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 3.813 kg 85
CHÂTEAU CARA CLAIR 224.3 g 5
Sugar, Table (Sucrose) 448.5 g 10

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
German Tradition 37 g 90 min Boil Pellet 5.3
German Tradition 14 g 5 min Boil Pellet 5.3

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Pilsner Lager (WLP800) White Labs 75% 10°C - 12.78°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 55°C 15 min
Mash Step 66°C 45 min
Mash Out 76°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 18 days 9°C
Secondary 3 days 17°C
Aging 28 days 5°C

Notes

Vannjustering - tysk pils. 14,4 L meskevann og 20,3 L skyllevann.

CaSO4 (skyllevann):4,06 gram / 1 strøken teskje
CaSO4 (meskevann):2,88 gram / 0,7 strøken teskje
CaCl2 (skyllevann):2,03 gram / 0,6 strøken teskje
CaCl2 (meskevann):1,44 gram / 0,4 strøken teskje

Vitality gjærstarter:
0,5 L 1040 SG - 57,1g DME

Veide opp maltet og kvernet det på 1,1 mm. Sukkeret ble holdt utenom og heller løst opp i 1 liter kokende vann. Vannet ble holdt igjen fra skyllevannet. I tillegg ble 57 g spraymalt rørt inn i 6 dl kokende vann. Blandingen ble så kokt i 10 minutter og kjølt ned til romtemperatur. Syltetøyglasset som inneholdt gjærslanten rommet heldigvis alt sammen. Slapp en magnetrører i glasset og lot det stå på røring til det var på tide å bruke gjæren.

Klargjorde bryggekjelen og hadde i 14,4 L vann til mesking. Koblet mobilen til styringsenheten og startet bryggingen ved å starte sesjonen med oppskriften ovenfor.

Stakk dyppvarmeren oppi kjelen og lot sirkuleringen stå på. Meskevannet ble varmet opp fra 6 C til 55 C på under 20 minutter. Normalt tar det 45-50 minutter. En klar forbedring. 😀

Standard Pils og Bamberg Rauchbier ble brygget samtidig.

Rørte inn maltet mens sirkuleringen stod på. Opplevde at maltmengden var såpass liten at stigrøret i midten ikke gikk helt ned etter at topp-plata ble satt på plass. Likevel så det ikke ut som om det var noe problem.

Styringsenheten tok meskingen gjennom alle stegene uten problem. Rørte i mesken før skyllingen og skyllet med 19,3 L vann. Helte sukkerlaken i kjelen i etterkant. Målte sukkermengden før kok til 1030 og justert for temperaturen skulle det tilsvare 1037-38.

Hurtig oppvarming av skyllevann med dypvarmeren.

Vi var dessverre opptatt med det andre brygget og rakk ikke prøve ut dyppvarmeren da mesken skulle kokes. Kok gikk likevel helt fint og humletilsetningene ble helt i ved planlagt tid.

Etter endt nedkjøling endte vi med 25,1 L vørter og en sukkermengde (OG) på 1044. Hakket bedre enn forventet. Skal ikke si vi er noen eksperter men smaken ga hint om krydder og noe floralt og en anelse karamell-aktig brød. Tolk det som man vil. 😉

Overføring til gjæringskar etter å ha blitt nedkjølt til riktig temperatur.

Vørteren skal nå stå 3 uker til gjæring på 9 C før temperaturen skal økes til 17 C de 3 siste dagene.

Oberservasjoner:

  • Mye raskere oppvarming med dyppvarmeren. Må bare passe på at den får egen kurs når den brukes.

20180321-1900: Overførte ølet til både fat og flasker. Endte med en FG på 1010, noe høyere enn forventet, som gir en alkoholprosent på 4,46%. Smaken var uansett virkelig god. Gleder meg!