016 – SMaSH Mosaic American Pale Ale

016 - SMaSH Mosaic APA - Etikett

Andre brygget på den doble bryggedagen var en APA kun basert på «Pale Ale-malt» og Mosaic-humlen, en såkalt SMaSH. Oppskriften er den samme som ble publisert tidligere men med noen endringer.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
7 L 60 min 38.7 IBUs 11.7 EBC 1.050 1.011 5.1 %
Actuals 1.046 0 0.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 9.9 - 27.6 2.3 - 2.8 4.5 - 6.2 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PALE ALE 1.562 kg 100

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Mosaic (HBC 369) 5 g 60 min Boil Pellet 12
Mosaic (HBC 369) 7 g 15 min Boil Pellet 12
Mosaic (HBC 369) 8 g 0 min Boil Pellet 12
Mosaic (HBC 369) 15 g 7 days Dry Hop Pellet 12

Miscs

Name Amount Time Use Type
Yeast Nutrient 1.00 Items 10 min Boil Other

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C - 23.89°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66.67°C 60 min
Mash Out 75.56°C 10 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

20160129-1530: Stilte kverna på 0,9 mm og kvernet 1,56 kg «Pale Ale»-malt en gang.

20160130-0930: Målte opp 4,08 L med vann og startet oppvarmingen til 73C. Pumpa virket ikke da det var humlerester etter forrige brygging. Måtte åpne opp pumpe og rengjøre den.

20160130-0940: Traff striketemperatur, hadde i maltposen og rørte inn maltet. Stuck Mash med en gang og måtte strupe pumpa. Vanskelig å få skikkelig sirkulering. Varmet opp 1 L med vann til 66C og hadde i kjelen. Mye bedre sirkulering. Oppdaterte oppskriften med endring av vannmengde under mesking.

IMG_1093

20160130-1040: Mash Out. Økte temperaturen ved å ha i 2,28 L med vann med temperaturen 94C. Startet nedtelling på 10 minutter.

20160130-1050: Ferdig med meskingen og startet kontinuerlig skylling.

20160130-1108: Startet oppvarming til kok. Målte pre-boil gravity til 1022 v/58C som tilsvarer 1034. Skulle ha vært 1036.

20160130-1120: Kok. Hadde i 60-minutters humle.

20160130-1205: Hadde i 15-minutters humle. Desinfiserte motstrømskjøleren ved å sirkulere litt kokende vørter.

20160130-1210: Hadde i gjærnæring.

20160130-1220: Hadde i 0-minutters humle og startet nedkjølingen.

20160130-1230: Nedkjøling ferdig. 18C. OG målt til 1046. Skulle ha vært 1050.

20160130-1300: Ferdig overført i gjæringskaret og resten av gjærslurry-en helt i. Vasket og ryddet bort alt.

Skal nå stå i 14 dager og flaskes etter det. Tørrhumles etter 7 dager.

IMG_1094

20160205-1700: Skal egentlig tørrhumles i morgen, etter 7 dager gjæring, men tok det i dag fredag. Blir en hektisk dag i morgen. Hadde i 15 g med Mosaic-humle.

20160209-1715: Får ikke mulighet til å flaske til helga. Setter dunken i kjøleskapet for kuldekræsj på torsdag kveld og tar i gelatin på fredag morgen. Flasker da i løpet av uka.

20160211-2210: Satte 10 L-dunken med øl i kjøleskapet for kuldekræsj.

20160216-2210: Kokte vann med sukker i 10 minutter og lagde sukkerlake som vil gi et CO2-volum på 2,3 når ølet er ferdig kondisjonert. Tappet 21 stk. 0,33 L flasker som tilsvarer 6,93 L med ferdig øl, og hadde i sukkerlake vha. sprøyte. OG ble målt til 1007 som er veldig god utgjæring. ABV blir da beregnet til 5,12%. Flaskene skal nå stå til kondisjonering i 2 uker før de settes til lagring. Gleder meg til å smake på ferdig produkt da smaken var veldig god. Fin bitterhet og god smak av humle.

Observasjoner

  • Akkurat som med forrige brygg, så er fordampingen for liten og må kompenseres for det.
  • Bytte ut skruene med fingerskruer på pumpa, slik at det blir lettere å rengjøre den?
  • Minst 3,25 L pr. kg malt når det er under 2 kg malt, for å lette sirkuleringen